To, že bude reorganizační plán schválen, se dalo předpokládat už v pondělí, kdy se u krajského soudu sešli věřitelé společnosti Pilsen Steel. A drtivá většina z nich konkurz odmítla.

Firma s ruským vlastníkem u nich má pohledávky za téměř 4,4 miliardy korun.

„Jsem za to rád a kolegové také. Pro nás se teď prakticky nic nezmění, práce máme dost, takže budeme pokračovat dál," řekl Deníku jeden ze zaměstnanců, který si nepřál být jmenován. Nejsložitější situace podle něj panovala v loňském roce, kdy se firma potýkala s řadou výpadků výroby. „Já jsem byl doma přes dva měsíce, a to bylo období velké nejistoty. Vůbec jsme nevěděli, co bude dál. Ale popraly se za nás odbory a já osobně jsem byl doma se stoprocentním platem. Situace se pak o něco zlepšila a my jsme chodili třeba jen na ranní směnu nebo jsme si vybírali dovolenou. Teď už zase všechno šlape," dodal zaměstnanec kováren.

Soud se při svém rozhodování vlastně přiklonil k postoji většiny věřitelů. Pro reorganizaci hlasoval i největší finanční partner, společnost VEB Capital, dceřiná společnost ruské Banky pro rozvoj a zahraniční ekonomické záležitosti, která má u Pilsen Steel pohledávku více než tři miliardy korun.

„Jestliže se pro přijetí reorganizačního plánu vyslovila většina hlasujících věřitelů skupiny, jejíž pohledávky představují nejméně polovinu celkové jmenovité hodnoty pohledávek, platí závěr, že tato skupina věřitelů reorganizační plán přijala," uvedl Benetka.

A co teď vlastně firmu čeká? Podle reorganizačního plánu rozdělí mezi své věřitele padesát milionů korun, tedy asi jedno procento z celkové dlužné částky. Firma také plánuje navýšit objem výroby, aby se ze současné ztráty dostala opět do plusu a byla konkurenceschopná.

„Je to výborná zpráva. Zvítězil zdravý rozum," konstatovala odborářka Ivanka Smolková.