Desetičlenný gang, který se loni na jaře podařilo rozbít detektivům z Národní protidrogové centrály, v pondělí stanul před Krajským soudem v Plzni. Skupina ve velkém vyráběla pervitin, který poté dále distribuovala zákazníkům z Plzeňska, Mariánskolázeňska, Chebska a Sokolovska, kde je o pervitin velký zájem. Členům gangu nyní hrozí až dvanáct let vězení.

Hlavou celé skupiny a tím, kdo hýbal za nitky, byl podle spisu Martin Štastný z Ostrova na Karlovarsku, kterému v srpnu bude 43 let. Kriminalisté jej ještě s komplicem zadrželi loňského 29. dubna v Chebu, a to přímo při výrobě metamfetaminu. „Později jsme zajistili kompletní laboratoř, která sloužila k výrobě této drogy," informovala tehdy policejní mluvčí Barbora Kudláčková.

Štastný často jezdil do Polska, kde v lékarně nakupoval lék Cirrus. Medikament, který pomáhá na sezonní a alergickou rýmu a v Polsku je k dostání bez lékařského předpisu, obsahuje pseudoefedrin a zneužívá se k výrobě pervitinu.

Policisté skupinu sledovali a odposlouchávali několik měsíců. Během operace, která nesla krycí název Losos, zabavili celkem sto kilogramů tablet Cirrus. Z tohoto množství lze vyrobit přibližně 18 kilogramů metamfetaminu. V laboratoři pak muži v uniformách nalezli téměř dvě kila pervitinu připraveného k distribuci, osm set gramů extrahované látky efedrin, ale také osm kilogramů tablet Cirrusu a 750 kilogramů chemikálií, které se při výrobě drog používají.

Spolu se Šťastným skončil ve vazbě také Martin Horázný (42) z Karlových Varů a Dagmar Vebrová (31) z Chotěšova, které se prý v branži přezdívá „Dlouhá". Horázný a Šťastný již v minulosti kvůli drogám stanuli před soudem.

Další obžalovaní, kteří měli různé úlohy od řidičů aut po dealery, jsou stíháni na svobodě. Jedná se o Štastného přítelkyni Gabrielu Balickou z Ostrova (32), Ferdinanda Radiče (31), dvojčata Evu a Olgu Světlíkovy (29) z Plzně, Denisu Novou (31) z Plzně a dále Karla Putze (38) a Romanu Kouckou (51) z Plzně.

Hlavní líčení pokračuje 
v dalších dnech výslechy obžalovaných.