Čtrnáct podezřelých, prohlídky jednadvaceti domů a jiných objektů, čtyři aktivní pěstírny v Plzni, Merklíně a Štěnovicích a další neaktivní, ovšem připravené k okamžitému pěstování konopí. To je výsledek rozsáhlé protidrogové operace BOLSA, jež vyvrcholila na konci minulého měsíce.

Policisté z TOXI týmu shromažďovali důkazy rok. O tom, že na jižním Plzeňsku by se mohlo ve velkém pěstovat konopí, se poprvé dozvěděli vloni na podzim, teď sklapla past. „Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor se podařilo zajistit 953 kusů rostlin konopí od sazenic po vzrostlé a tři až čtyři kilogramy sušiny rostlin konopí, dále hotovost v řádech statisíc korun. V objektech se našlo velké množství komponentů pro pěstování konopí, které naplnily pět nákladních vozidel,“ popsala výsledek policejní mluvčí Markéta Fialová.

Komisař územního odboru Plzeň venkov podle mluvčí předal usnesení o zahájení trestního stíhání celkem šesti lidem. Tři muži ve věku 28, 32 a 40 let a jedna 25letá žena jsou stíháni pro přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a přečin nedovoleného pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku. Další dva muži, oba ve věku 30 let, jsou stíháni vazebně, a to pro přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Čin spáchali ve formě spolupachatelství a ve značném rozsahu," doala Markéta Fialová.

Na operaci BOLS se podílelo více jak sto policistů, akci zaštítili kriminalisté z územního odboru Plzeň-venkov, kteří úzce spolupracovali s kolegy z Městského ředitelství policie Plzeň a odborem obecné kriminality Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

Ilustrační foto.
Policie hledá svědky tragické nehody. Jeden jel modrým opelem