Obránce sice za svůj skluz dostal jen žlutou kartu, ale podle státního zastupitelství se dopustil těžkého ublížení na zdraví. Klatovský okresní soud ho sice nedávno zprostil obžaloby, ale Krajský soud v Plzni včera případ vrátil k dalšímu projednání zpět do Klatov. Mladíkovi tak hrozí až dva roky za mřížemi.

Incident se odehrál v květnu 2017 při utkání mezi Velkým Borem a Nezamyslicemi. Ve 49. minutě fauloval Dlouhý o rok staršího útočníka soupeře. Ten utrpěl zlomeninu holenní a lýtkové kosti a musel se podrobit náročné operaci ve strakonické nemocnici.

Zraněný soudu řekl, že dle jeho názoru šlo o úmyslný zákrok, o naskočení. Byl to podle něj úplně zbytečný hrubý faul, který nemá ve fotbale co dělat. Byl vážně zraněn, musel být celkem pětkrát operován.

Obžalovaný Dlouhý ale odmítl, že by soupeře zranil úmyslně. „Udělal jsem normální skluz, odehrál jsem balon a až pak narazil do soupeře,“ řekl Dlouhý.

Ilustrační fotografie.
Cibule nad zlato. Loňská sucha zdražila zeleninu

Klatovský soud předvolal a vyslechl celou řadu svědků, kteří byli účastni zápasu, a vyslechl také znalce z oboru zdravotnictví. Poté Dlouhého zprostil obžaloby. „Nebylo prokázáno, že by se ten zákrok naprosto vymykal rámci hry, že by šlo o zákrok vedený výhradně s úmyslem zranit. Porušení pravidel hry nebylo tak závažné, aby bylo na místě bavit se o odpovědnosti trestní. Byť to jednání bylo možná nesportovní, surové, jsou to věci, které lze řešit v rámci fotbalových pravidel prostřednictvím disciplinárního řízení,“ vysvětlil soudce Jan Kasal.

Státní zástupkyně se ale odvolala a případ skončil u krajského soudu, který včera rozhodl o tom, že se vrátí zpět do Klatov. „Okresní soud v Klatovech hodnotil případ paušálně, nevzal v potaz skutkový stav. Je nutné provést doplnění důkazů,“ zdůvodnil rozhodnutí Krajského soudu v Plzni předseda senátu Eduard Wipplinger. Klatovský soud bude muset vyslechnout přítelkyni poškozeného a přizvat konzultanta z oboru sportu, který znovu posoudí, zda šlo o skluz.