Pražský podnikatel Antonín Vlasák byl Štefanem Jandou vydírán pro nevyrovnané dluhy, a proto si Kajínka údajně za částku 100 tisíc korun najal k zastrašení Jandy. Kajínek se vražd dopustil v době, kdy byl na útěku z 11letého trestu, který si odpykával za loupežné přepadení policistů z Prahy 4, kdy jim odcizil služební auto a zbraně. Zadržen byl až 8. února 1994 v Praze.

Kajínkův trestní spis v době projednávání nájemných vražd tvořilo více než deset tisíc stran a plzeňskému soudu zabralo jeho projednávání 46 dnů. Proces trval více než čtyři roky. Před soudem vypovídalo 56 svědků a zhruba desítka soudních znalců.

Jen rozsudek krajského soudu s odůvodněním obsahuje 130 strojopisných stran. Kajínek účast na vraždách kategoricky popřel.

Ve čtvrtek 30. května ve čtvrt na devět večer uplynulo přesně 20 let od chvíle, kdy došlo v odbočce z borských serpentin poblíž Českého údolí k dvojnásobné vraždě plzeňského podnikatele Štefana Jandy a jeho ochránce Juliána Pokoše. Jeho bratr a Jandův další bodyguard Vojtěch střelbu s těžkými zraněními přežil a stal se korunním svědkem v celém procesu.

V něm za střelce tehdy bez sebemenších pochybností označil Jiřího Kajínka. Dnes už 52letý vězeň byl pak v roce 1998 odsouzen k doživotnímu žaláři. Celá kauza se stala nejspíš neznámějším a nejkontroverzním případem v polistopadové historii kriminalistiky a Kajínek zůstává bezesporu nejznámějším vězněm za českým katrem.

Uplynutí dvou dekád od plzeňského zločinu znamená další zlom. Podle českého trestního řádu je vražda promlčená právě po 20 letech.

„To prakticky znamená, že kdyby se dnes přihlásil k vraždám někdo jiný, nebyl by již trestně stíhán za tyto skutky. A byl by to důvod k obnově řízení," říká plzeňský advokát Ivo Žižkovský. K tomu se ale zatím nikdo evidentně nechystá, pro Kajínka se tak nic nemění.

Co by mohlo pootočit neměnný stav, je další pokus o obnovu řízení. Kajínkův obhájce Tomáš Zejda nyní chystá třetí žádost v řadě, která tentokrát poputuje na stůl novému prezidentu Miloši Zemanovi.

Kajínek se už marně pokoušel o obnovu řízení v letech 2004 a 2010, ani v jednom případě ale původní verdikt soudu nebyl vyvrácen a žádosti byly zamítnuty.

Kauza dodnes budí vášně, část veřejnosti nevěří v Kajínkovu vinu. Příběh inspiroval i filmaře. Kajínek sám je přesvědčen, že z vězení jednou svobodně odejde.

Naposledy byla o něm řeč letos po prezidentských volbách, kdy se Zeman vyjádřil, že by byl pro obnovu jeho případu, ovšem u jiného než plzeňského soudu. S udělením milosti však nepočítá.

Kajínek se několikrát pokusil z vězení utéci, naposledy v roce 2000. Tehdy se mu podařilo uniknout z nejstřeženější věznice v Mírově. Policejní komando ho zatklo až po 40 dnech.