Krajský soud mu v pondělí uložil podmíněný dvouletý trest s odkladem na dva roky.

Žalobce vinil vdovce Smahu z toho, že se 23. 2. 2012 kolem půlnoci dožadoval na ženě v koupelně bytu, kde s ním v té době bydlela se třemi dětmi, pohlavního styku. Snacha byla nahá jen s ručníkem omotaným kolem těla. Chytil ji za prsa a když se ohradila, aby toho nechal, přitiskl se k ní zezadu. Žena pak před ním ustupovala až do ložnice, kde zakopla o dětský vláček a upadla zády na postel. I když se snažila muže vášní posedlého odstrčit, stále ji osahával a snažil se do ní vniknout, což se mu nepodařilo a nakonec v krátké době u něho došlo k vyvrcholení. Poškozené sice žádné zranění nezpůsobil, ale po činu trpěla psychicky. Léčila se a nyní po důchodci požaduje 700 tisíc za vzniklou psychickou újmu.

Smaha, který se ke svému jednání doznal, ale odmítl, že by se mělo jednat o znásilnění. Naopak podle jeho verze mělo jít o z její strany dobrovolný akt. „Já se šel podívat do koupelny, jestli už je hotová. U nás se vždy nejdřív koupaly děti, pak ona a nakonec já. Dlouho jsem neměl ženu a tak pohled na to, jak se utírá, mě vzrušil. Prostě to na mě přišlo. Zeptal jsem se jí, jestli bychom mohli mít spolu styk. Ona řekla – Jestli to zkusíte, tak můžeme. Lehli jsme si na postel, ona se nijak nebránila, ale ještě než se styk uskutečnil, byl jsem hotov…" uvedl ve své výpovědi důchodce s tím, že pak si řekli dobrou noc a druhý den se o tom nebavili. „Myslím, že to trestní oznámení podala kvůli penězům, žádné totiž neměla," dodal obžalovaný.

„Když se z bytu odstěhoval manžel, tak mi tchán řekl, že bude dělat dětem dědečka i otce a mě manžela a milence. Neřešila jsem to, myslela jsem, že je to sranda. Pak za mnou párkrát přišel do koupelny, jestli nechci umýt záda. Vždy jsem to odmítla. Občas mě pohladil a sahal na mě. Nebylo mi to příjemné. Ten den za mnou přišel do koupelny. Byl vzrušený, já před ním couvala až do ložnice. Nechtěla jsem rozšlápnout malýmu hračky, tak jsem padla jen v ručníku na postel, přikryla jsem si hlavu polštářem, abych to nemusela vnímat. Nekřičela jsem, abych nevzbudila děti…" vypověděla poškozená před soudem. Po týdnu, na doporučení manžela podala oznámení a od tchána se odstěhovala. Podle jejích slov ale se jí celá událost stále vracela, trpěla nechutenstvím a nespavostí. Chodila pak na terapie k psycholožce a brala léky.

„Soud uznal vinu žalovaného, nedospěl však k závěru, že by žena utrpěla těžkou újmu. Léčit se začala až v červnu, tedy čtyři měsíce poté, co se událost stala. Ordinaci lékaře navštívila až když jí to doporučila přítelkyně. Obžalovanému pomohlo i jeho částečné doznání i dosavadní bezúhonnost. Proto se soud domnívá, že dvouletý podmíněný trest je pro něho dostačující. Poškozenou pak soud ve vymáhání finančního odškodnění odkázal na občansko právní řízení," uvedl v odůvodnění předseda senátu Přemysl Špicar. Rozsudek zatím není pravomocný, neboť si zúčastněné strany ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.