Cizinka letos v květnu na policii v Klatovech poté, co byla poučena o trestních následcích křivého obvinění, vypověděla, že ji její bývalý, o pět let starší přítel, za použití násilí a přes její výslovný nesouhlas donutil k pohlavnímu styku. Líčila, že ač sex výslovně odmítala, on jí jednou rukou držel obě ruce za zápěstí, druhou jí svlékl kalhoty a poté se jí zmocnil. To ale nebylo vše. „Žena dále tvrdila, že ji muž vydíral během jízdy osobním vlakem. Uvedla, že vytáhl z kapsy vystřelovací nůž a poté jí řekl, že udělá, co chce on. Přinutil ji tak k podepsání mimosoudní dohody v jeho prospěch ohledně svěření do péče společné nezletilé dcery,“ popsal zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Jenže policisté brzy zjistili, že si Danka K. vše vymyslela. Chtěla totiž, aby byl otec dítěte trestně stíhán a ona tak měla výhodu při soudním rozhodování o svěření dítěte do péče.

Rozsvícení vánočního stromu v Klatovech.
Vánoční strom se rozzářil na náměstí v Klatovech, lidé zaplnili celé náměstí

Klatovský soud ženě uložil za přečin křivého obvinění tříměsíční trest, který podmíněně odložil na dobu jednoho roku. „Obviněná se k činu doznala, litovala ho. Vysvětlovala to tím, že jí šlo o děti, že měli spory. Její dosavadní trestní bezúhonnost byla důvodem, proč byl uložen mírný, výchovný trest při spodní hranici trestní sazby s minimální zkušební dobou,“ vysvětlil Deníku soudce Jan Kasal, jenž ve věci rozhodl trestním příkazem, tedy bez nařízení hlavního líčení. Trvalo téměř čtyři měsíce, než se ženě podařilo rozhodnutí doručit. Převzala ho až poté, co byla zadržena v Plzni. Proti verdiktu si nepodala odpor, stejně jako státní zastupitelství, a tak je trest pravomocný.

Během krátké doby to je druhá žena, která byla klatovským soudem potrestána za to, že si vymyslela, že byla znásilněna. V říjnu byla odsouzena Julie S. Doznala se, činu litovala, a tak jí byl také uložen mírný trest. Konkrétně dva měsíce, které byly podmíněně odloženy na zkušební dobu jednoho roku.

Vánoce a advent na památkách v Plzeňském kraji.
Na hradech a zámcích startuje advent, okouzlí vánoční atmosférou