„Je to největší úspěch na poli drogové problematiky za poslední tři roky," říkají policisté o operaci s krycím názvem AVARUS, která právě finišuje.

V noci z neděle na pondělí se jim podařilo dopadnout protřelé dealery kokainu i se zásilkou za 8 milionů korun, po jejich výsleších navíc odhalili pět pěstíren marihuany v Plzni, ve Zbůchu a v Líních.

Tomuto výsledku ovšem předcházela usilovná práce, sledování, skládání střípků a čekání na ten pravý okamžik, kdy udeřit.

Kriminalisté, kteří spolupracovali s policisty z územ-ního odboru Plzeň-venkov, na dealery přišli při sledování jednoho grow shopu (obchod, jenž nabízí potřeby pro pěstování konopí). „Při sledování obchodu a osob, které v něm pracovaly, jsme se postupně dostali k informacím, které vedly k zásilkám kokainu z Nizozemí do České republiky," uvedl vrchní komisař odboru obecné kriminality Ema-nuel Belbl.

Byl konec června 2015, a AVARUS mohl začít. Kriminalisté zjistili, že majitel obchodu do Nizozemí jezdí pravidelně a kokain tam objednává. Do republiky ho vždy převážel najatý kurýr.

Rok a půl příprav

Takto síť fungovala rok a půl. Během té doby do republiky přicestovalo odhadem deset kilo kokainu.

Kriminalisté vyčkávali. „Za ten rok a půl se nám nikdy nepodařilo zdokumentovat vše od začátku do konce. Zachytili jsme vždy buď jen příjezd nebo odjezd, částečné informace. Jiná situace nastala až teď před 9. 10., kdy se povedlo zachytit objednání drogy, její vyzvednutí, předání kurýrovi a cestu do České republiky," popsal kriminalista Luděk Fiala, který akci vedl.

A tak když v noci z neděle 9. na pondělí 10. října vůz značky Volvo přejel na přechodu v severočeských Petrovicích státní hranici, policisté ho sledovali.

Nicnetušící kurýr dovedl kriminalisty až do Prahy, kde se na něj vrhla zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje. V jeho autě našla 2,2 kilogramu vysoce kvalitního kokainu.

Dalších 300 gramů drogy objevili kriminalisté během pětadvaceti domovních prohlídek u všech postupně zadržených podezřelých. „Cena jednoho gramu kokainu je přibližně 3600 korun, takže šlo o zásilku za osm milionů korun," doplnila mluvčí Martina Korandová. Kriminalista Fiala dodal, že z 2,5 kilogramu drogy bylo ale možné jejím ředěním vyrobit až osm kilo.

Nebýt zásahu, putoval by kokain z Prahy do Plzně, to byla jeho obvyklá cesta.

Šest lidí

Hned v úterý zahájil policejní komisař trestní stíhání šesti lidí z Plzně i Prahy. Tři muži ve věku 41, 59 a 44 let spáchali závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými psychotropními látkami a jedy jako členové organizované skupiny. Spolu s nimi policisté stíhají dva muže ve věku 31 a 42 let a také 27letou ženu. Všemu velel jeden z Plzeňanů, část zadržených má navíc zločineckou minulost a zná policejní postupy. Proto nebylo jejich sledování nic snadného.

Majetek za miliony

V pěti pěstírnách marihuany v domech či stanech bylo kolem 1300 rostlin konopí, celkem policisté zabavili v hodnotě několika desítek milionů korun, jehož prohlížení je zaměstná ještě na nějaký čas. „Jednalo se nejen o kokain a marihuanu, ale i o vozidla a komponenty pro pěstování konopí.

Náměstek ředitele krajského policejního ředitelství Luděk Císař měl pro všechny, kteří se na operaci AVARUS podíleli, jen slova chvály.

Kriminalista Luděk Fiala dodal, že krajský trh s kokainem i trh s marihuanou utrpěl velkou ránu, která by je měla na nějakou dobu omezit.