Muž z Klatovska byl v roce 2017 odsouzen klatovským okresním soudem za podvod v souvislosti s tvrzí Opálka u Strážova. „Vyfasoval“ tehdy dvouletý trest, který mu byl podmíněně odložen za zkušební dobu tří roků. Po celou dobu měl být pod dohledem probačního úředníka. Zároveň mu soud uložil, aby německému státnímu příslušníkovi Konrádu S. uhradil škodu ve výši 15 000 eur včetně úroků. Jenže cizinec, který letos slaví již 85. narozeniny, na svoje peníze čeká dodnes marně. Od Václava T. dostal jen pár drobných, které zdaleka nestačí ani na pokrytí úroků. Muže navíc ve zkušební době přistihli policisté za volantem, ač měl zákaz řízení všech motorových vozidel. Koncem ledna letošního roku proto následovalo nevyhnutelné.

„Ve zkušební době spáchal trestnou činnost a navíc neuhradil škodu. Přeměnila jsem mu proto podmíněný trest na dvouletý nepodmíněný,“ řekla Deníku klatovská soudkyně Martina Šimánková. Václav T. si podal stížnost proti usnesení ke Krajskému soudu v Plzni. Tu však KS odmítl s odůvodněním, že stížnost byla podána opožděně, a tak odsouzenému nezbylo než se dostavit na Bory a začít si letos na jaře odpykávat trest. Podal si ale ústavní stížnost, v níž vyjádřil svůj nesouhlas se závěrem krajského soudu, že běh třídenní lhůty pro podání stížnosti započal dnem vyhlášení usnesení okresního soudu, tj. dnem 27. 1. 2022. Podle Václava T. mu lhůta začala běžet až 14. 2. 2022, kdy mu byl doručen opis rozhodnutí OS Klatovy, a protože stížnost podal 16. 2., podal ji dle svého názoru včas. Argumentoval přitom mimo jiné tím, že při jednání 27. 1. před okresním soudem nebyl zastoupen obhájcem, a celé jednání na něj mělo výrazný psychický dopad, kdy jen stěží vnímal a chápal jeho hlubší souvislosti. Uváděl také, že je v současné době plně vytížen péčí o závažně nemocnou manželku, která se bez jeho pomoci a opory prakticky neobejde. A že nebylo v jeho silách, aby při jednání plně porozuměl možnosti podání stížnosti, a obhájce vyhledal až posléze.

Ilustrační foto.
Neznámý zloděj ukradl v Klatovech auto, hledá ho policie

Ústavní soud ve svém nálezu z 31. května dospěl k závěru, že stížnost je důvodná, a tak musely oba soudy nižší instance začít jednat. Soudkyně Šimánková propustila Václava T. z výkonu trestu, neboť tím pádem nebylo její rozhodnutí pravomocné a muselo se čekat na rozhodnutí soudu vyšší instance. Krajský soud již rozhodl, přičemž Václava T. nepotěšil – před několika dny jeho stížnost zamítl. „Neshledali jsme podmínky, proč by jí mělo být vyhověno. On ve zkušební době měl uhradit způsobenou škodu, ale nezaplatil téměř nic. Navíc ve zkušební době, kdy měl vést řádný život, spáchal trestnou činnost,“ řekla Deníku soudkyně Martina Modráková z Krajského soudu Plzeň. Dodala, že Václav T. se o náhradu škody prakticky nesnažil, splácel jen po stokorunách. Argumentoval přitom tím, že platil vysokou částku za léčení manželky u léčitelů.

„Usnesení Krajského soudu o zamítnutí stížnosti jsme již odeslali Václavu T., a to zároveň s výzvou k nástupu trestu odnětí svobody,“ řekla Deníku tento týden soudkyně Šimánková. Muž se tak brzy za mříže vrátí.