Asanaci inicioval někdejší ministr vnitra Jaromír Obzina, cílem bylo signatáře Charty 77 šikanou přinutit k odchodu z ČR. Na Klatovsku se do Asanace zapojili podle obžaloby v letech 1982 – 1983 i tehdejší podporučík Kučera, operativní pracovník StB, a tehdejší kapitán Veselý, který byl zástupcem náčelníka pro StB na okresní správě SNB v Klatovech. K odchodu z republiky měli nátlakem přimět čtyři obyvatele Klatovska – Michala Č., Vladimíra V., Václava L. a Vladimíra S. Součástí nátlaku měla být vynucená opakovaná setkávání s příslušníky StB, zavírání do cely, zákaz volna v práci, změny termínu dovolených a podobně.

Soudní líčení se vleklo bezmála rok a půl. Zatímco disidenti potvrdili, že byli šikanováni a nuceni k vystěhování, oba obžalovaní vinu shodně odmítli. „S panem Veselým jsem do styku nikdy nepřišel, nikdy mě neúkoloval. S osobami, které jsou uvedeny v obžalobě, jsem měl nepravidelné styky. Účel byl především preventivní, ale určitě ne proto, abych je psychicky deptal. Šlo o prevenci proti trestné činnosti,“ řekl dříve Kučera s tím, že muži uvedení v obžalobě se vystěhovali z vlastní iniciativy, nebyli k tomu nuceni. „S akcí Asanace jsem se nikdy nesetkal, nikdy jsem se jí nezúčastnil. Nemohl jsem tak nikomu způsobit škodu ani újmu,“ prohlásil Veselý, jenž byl v letech 2002 až 2006 klatovským zastupitelem.

Dětské maškarní ve Štěpánovicích u Klatov.
OBRAZEM: Nejmenší si ve Štěpánovicích užili dětské maškarní

Senát přesvědčily výpovědi disidentů

Z včerejšího posledního líčení se oba obžalovaní omluvili. Jejich obhájci v závěrečných řečech pro ně požadovali zproštění obžaloby. „Plnil rozkazy, ale nikoho k vystěhování nenutil,“ uvedl například Kučerův právník. Naopak státní zástupce trval na tom, že se Kučera s Veselým dopustili zločinu zneužití pravomoci úřední osoby. I když by mohli jít za mříže až na deset let, postačující je podle něj mírný výchovný trest. I proto, že od spáchání činu uplynula dlouhá doba a že při nátlaku nesáhli k násilí, jako tomu bylo v jiných částech republiky.

Senát se ztotožnil s názorem obžaloby a oběma obžalovaným uložil dvouletý trest, jenž jim podmíněně odložil na zkušební dobu dvou let. „Senát se jednomyslně shodl na tom, že vina obou obžalovaných byla prokázána. To zásadní, z čeho soud vycházel, byly výpovědi všech čtyř poškozených, které soud jednoznačně hodnotil jako věrohodné,“ vysvětlil předseda senátu Jan Kasal. Rozsudek není pravomocný, dá se očekávat odvolání ke Krajskému soudu v Plzni.

Již brzy začne u městského soudu v Plzni líčení s dalším členem StB, který donutil v rámci Asanace k vystěhování jednu disidentku a druhou přiměl k odvolání podpisu Charty 77.

Holčičky Leonka a Sofinka ze Sušicka přišly náhle o maminku, otec je na vše sám
Holčičky Leonka a Sofinka ze Sušicka přišly náhle o maminku, otec je na vše sám