Jelikož po střetu s ním zemřel motorkář, potrestal v pátek Okresní soud Plzeň-město Čecha za usmrcení z nedbalosti ročním trestem vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Čech musí navíc nezletilé dceři motorkáře uhradit odškodnění ve výši 83 333 korun.

V březnu 2014 Čech na červenou přecházel Sirkovu ulici, jenže nevšiml si, že od Mikulášského náměstí přijíždí motocyklista. Při srážce jedenačtyřicetiletý motorkář Ondřej V. zahynul. „Příčinou smrti bylo zlomení klenby lebeční, zhmoždění a otok mozku," uvedl v rozsudku soudce Josef Prach.

Střet byl hrozivý, motocyklista utrpěl ještě zlomeninu žeber a obratlů, pohmoždění a otok plic nebo krevní výron u očí. Čech si na osudný okamžik nepamatuje. „Což je pochopitelné, protože i on utrpěl vážná zranění," konstatoval Prach.

Soudní senát se opíral o svědecké výpovědi, podle nichž Čech přecházel na červenou. Motocyklista Ondřej V. projížděl křižovatku na zelenou. „Ani motorkář se ale nechoval v souladu s dopravními předpisy, protože jel nedovolenou rychlostí zhruba 69 km/h ," vysvětlil Prach.

Podle soudce byla větší chyba na straně Čecha, protože přecházel na červenou. „Zásadní pochybení je to, když chodec vstoupí do vozovky na červenou, než to, že motorkář jel na zelenou, byť překročil povolenou rychlost," vysvětlil Prach s tím, že Čech se na nehodě podílel dvěma třetinami.

Při stanovení trestu vzal soud ohled na to, že chodec sobě způsobil těžkou újmu na zdraví.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce, obhájce a zmocněnkyně poškozené si ponechali lhůtu pro odvolání. „Výše trestu není adekvátní. Určitě se budeme odvolávat," řekla novinářům po rozsudku zmocněnkyně motorkářovy dcery Andrea Juhová. Čech se odmítl vyjádřit.