Soud mu k tomu nařídil ambulantní léčbu ze závislosti na alkoholu. Jeho kumpán Karel Duchoň (25) si vysloužil stejnou délku trestu a třetí do party, Kevin Young Gibson (21), vyfasoval dvouletý trest s odkladem na tři roky. Všichni tři obžalovaní se v soudní síni po vynesení rozsudku vzdali práva na odvolání. Verdikt ale není pravomocný, protože státní zástupce Michal Klíma si ponechal lhůtu pro případné odvolání.

Podle předsedkyně soudního senátu Lenky Prýcové Gibson objednal pizzu do bytu v Mohylové ulici na Doubravce, kde mladíci trávili večer. Když poslíček dorazil před dům, udeřil ho Chaloupek pěstí do obličeje. Rozvozce pizzy upadl a Chaloupek s Duchoněm do něho mlátili a kopali. „Chaloupek držel poškozeného 
v takzvané kravatě a Duchoň se zmocnil peněženky, v níž bylo 17 560 korun. Poté z místa utekli," četla z rozsudku Prýcová. Uloupené peníze si mezi sebe rozdělili a rozfofrovali za sex s prostitutkami v plzeňském nočním klubu.

Státní zástupce v závěrečné řeči navrhoval pro Chaloupka a Duchoně tři roky nepodmíněně, Gibsonovi jen dva roky natvrdo. Soud při výměře trestu zohlednil, že se mladíci poslíčkovi omluvili, uhradili škodu a že se na nich podepsala výchovně vazební věznice. „Soudní senát byl na vážkách. Jelikož dáváme přednost výchově před represí, poskytneme vám ještě šanci. Přiznal jste se, nahradil škodu, 25 tisíc korun věnoval organizaci Bílý kruh bezpečí, stojí za vámi rodina a je otázka, co by s vámi udělal nepodmíněný trest," vysvětlila pak na adresu Chaloupka Prýcová s tím, že ale není vyloučené, že případný odvolací soud změní podmíněný trest na nepodmíněný.

Podle soudu chování mladíků zásadní měrou ovlivnil alkohol. Chaloupkova sestra Klára ve středu soudu řekla, že Václav pije od 15 let. „Když se napije, tak za sebe neručí. Teď se chce kvůli alkoholu léčit. Za ty čtyři měsíce ve vazbě na něm vidím změnu. Uvědomuje si, že způsobil bolest rodině," řekla žena.