A jak sám žalovaný v přípravném řízení uvedl, chtěl ji znásilnit. Protože se činu dopustil čtvrt roku poté, co byl podmínečně propuštěn z trestu, který si odpykával za loupež, hrozí mu nyní pobyt za mřížemi v délce 5 – 12 let.

K události došlo loni 10. září kolem 8.45 hodin před jedním z domů v Holýšově. Právě zde napadl s nožem v ruce nezaměstnaný Petrželka ženu, která roznášela poštu a ten den také důchody. Poškozená se bránila a volala o pomoc. Měla štěstí, z blízkého domu z balkonu na mladíka začali volat lidé, co se děje. Žalovaný se polekal a utekl. Napadená utrpěla zhmoždění krční páteře, pořezání ruky a především se u ní rozvinula posttraumatická porucha. Stále se bojí sama chodit ven, komukoliv otevřít, bere antidepresiva a prognóza vyléčení je nejistá.

„Měním zásadně výpověď," uvedl před soudem Petrželka. „Hlavním a jediným motivem mého jednání byla loupež, ne znásilnění. Všechno o znásilnění jsem si vymyslel, protože to bych měl už třetí loupež v pořadí. Věděl jsem, že ten den se nosí důchody, tak jsem jí chtěl vzít tašku, kde peníze byly. Nůž jsem si vzal, jen abych ji postrašil," dodal.

Kauza je zatím nařízena do pátku.