Ten samozřejmě dostat nemohl a nemohl být ani odsouzen, protože byl podle znalců v době činu nepříčetný. Ale krajský soud ho poslal do zabezpečovací detence. A tam skutečně skončí. Rozhodl o tom Vrchní soud v Praze, který potvrdil rozhodnutí soudu nižší instance.

Stanislav N., jehož jméno ani tvář nesmí redakce ze zákona zveřejnit, na syna zaútočil letos 15. března dopoledne v domku, kde žil s rodiči a právě i se synem Adamem, jehož po smrti manželky vychovával sám. Nožem dítěti zasadil desítky bodných ran. Chlapce se marně snažili zachránit babička s dědečkem, kteří vběhli do místnosti. Po činu se Stanislav N. několikrát bodl nožem do hlavy a vyskočil z okna, přičemž se velmi těžce zranil. V kritickém stavu byl letecky transportován do Fakultní nemocnice v Plzni. Později se ale jeho stav zlepšil, a tak byl obviněn z trestného činu vraždy a vzat do vazby. Jenže koncem června bylo jeho trestní stíhání zastaveno pro nepříčetnost.

Korálovec bukový.
V laboratoři vypěstovali vzácné houby a vracejí je do přírody

Stanislav N. nikdy nevysvětlil, proč na syna tak brutálně zaútočil. „Kdyby byla ta možnost, chtěl bych trest smrti,“ řekl u Krajského soudu v Plzni. Právě ten v říjnu rozhodl o umístění Stanislava N. do zabezpečovací detence. Vycházel přitom z posudku znalkyně Evy Navrátilové. Ta uvedla, že Stanislavu N. byla již v roce 2016 diagnostikována porucha osobnosti. Po sebevražedném pokusu, spojeném s vážným poškozením mozku, trpí organickým psychosyndromem. „Je možné jej léčit, vyléčit ne. To je při dnešních znalostech medicíny v oblasti sci-fi,“ řekla znalkyně s tím, že muž je podle ní nebezpečný pro společnost. „Nedokáži si představit, že by žil někde v garsonce, to by byla časovaná bomba,“ řekla Navrátilová s tím, že by útok mohl kdykoli zopakovat.

Stanislav N. si podal stížnost, neboť se dle svých slov obává, že by mu v ústavu proti jeho vůli podávali léky, o které nestojí. A Vrchní soud Praha se jí již zabýval. „Soud o stížnosti posuzovaného rozhodl v neveřejném zasedání a rozhodnutí bylo rozesláno v pátek 2. prosince. Nelze proto nyní sdělit, jak soud rozhodl,“ uvedla mluvčí VS Praha Kateřina Kolářová. Z justiční databáze ale vyplývá, že Vrchní soud potvrdil rozhodnutí soudu I. stupně.

Ústavy zabezpečovací detence jsou v ČR tři – v Brně, Opavě a nově i v Praze na Pankráci. To, zda v nich mají chovanci setrvat i nadále, každoročně posuzuje soud.