Ke krvavému útoku došlo nedaleko kynologického cvičiště v prostranství za obchodním centrem Plaza v samém centru Plzně. Z vraždy ve stádiu pokusu se nyní před Krajským soudem v Plzni zpovídají Vladislav Šimkus (31) a Olegs Točonijs (45). Hrozí jim 15 až 20 let vězení, ale i výjimečný trest.

Na plzeňské bezdomovce cizinci podle obžaloby zaútočili v době od půlnoci do 2.10 hodin ráno přímo ve stanu, kde přespávali. „Obžalovaný Točonijs přiložil nůž k hrudníku Zdeňka M. a snažil se ho bodnout," uvedla státní zástupkyně Blanka Špánková. Protože se napadený muž bránil, druhý obžalovaný Šimkus mu sedl na nohy. „Točonijs ho poté bodl do krku," pokračovala Špánková. Dvojice pak zaútočila i na druhého muže, který ve stanu spal. „Vladislav Šimkus vzal nůž a Jaroslava B. bodl do krku," řekla státní zástupkyně. Připojit se měl i Točonijs.Poškozený měl na krku celkem šest bodných a jednu řeznou ránu.

Jednašedesátiletému Zdeňkovi se naštěstí v té chvíli podařilo z místa zmizet, a tak mohl zavolat pomoc. Když obžalovaní zjistili, že jeden z mužů je pryč, ze stanu utekli.

Netrvalo dlouho a agresory zadrželi policisté. Oba poškození museli podstoupit operaci. Po útoku se prý potýkají se zdravotními potížemi. „Ta bodná rána do krku mi narušila nervy. Od té doby mám špatnou citlivost v ruce. Neustále mám bolesti krku a pravého ramene," popsal muž. Podle jeho dalších slov dnes také trpí psychickými problémy a má strach z lidí. Druhý poškozený musel ještě více než dva měsíce po útoku absolvovat operaci oka, neboť je nemohl zavřít.

Oba obžalovaní v pondělí před soudem odmítli k věci vypovídat, předseda senátu Jan Špeta tak přečetl to, co muži řekli kriminalistům. Šimkus, který do Česka přijel loni v září za prací, přiznal vinu a řekl, že vše je mu líto. Před vánočními svátky jej prý vyhodili z práce, on začal pít a žít jako bezdomovec. Asi čtrnáct dní před útokem se seznámil s třikrát trestaným krajanem Točonijsem, který na tom tehdy byl podobně jako on. Oba prý byli frustrovaní svým životem. Kritický den se spolu opili a v noci se potulovali za Plazou. Ve tmě pak zahlédli Zdeňka M., který si zapálil cigaretu, a tak se vydali k němu. Pak se vše stalo.

„Nechtěli jsme krást ani zabíjet, chtěli jsme jen cigaretu," řekl Točonijs. Soud pokračuje v dalších dnech.