Známý plzeňský vysokoškolský profesor matematiky Václav B. (81) byl pohřešován od 5. srpna 2004. Jeho zmizení oznámila jeho o deset let mladší životní partnerka, Marie B. Tělo pohřešovaného objevil až zhruba o měsíc později houbař na černé skládce nedaleko Všerub na Plzeňsku. Policisté později zjistili, že ho zavraždila právě jeho žena. Bývalá učitelka se přiznala, že ho umlátila francouzským klíčem. Později své přiznání odvolala, za vraždu však byla přesto odsouzena.

Manželé B. se dvakrát vzali a dvakrát rozvedli, i nadále spolu ale žili. V osudný den partnera podle obžaloby drobná žena udeřila nejméně pětkrát tvrdým předmětem do hlavy. Roztříštila mu lebku a pohmoždila mozek. Byl na místě mrtvý. Žena se k činu v přípravném řízení doznala a její slova potvrdil policistům i její syn, jemuž matka volala, aby přijel, že je něco s otcem. Když dorazil, našel starého pána na zemi s rozmlácenou hlavou omotanou obvazem. Večer tělo naložil a odvezl na skládku.

Ilustrační foto.
V kraji je pět případů klíšťové encefalitidy

U soudu ale už syn obžalované odmítl vypovídat a ona sama jakoukoli vinu popřela. Tvrdila, že muž odešel na vycházku a už se nevrátil. Proto šla na policii a ohlásila jeho zmizení a začala ho sama hledat. Podle předsedy soudního senátu si ale tak sama zajišťovala alibi. Už od počátku se totiž chovala tak, jako by věděla, že je mrtvý. Nechala vyměnit zámek, převedla peníze ze společného účtu na svůj a vyklidila část profesorových věcí. „Její syn popsal místo, kde byla později mrtvola nalezena. Zmiňoval se i o faktech, které mohl opravdu vědět jen ten, kdo tam tělo odvezl,“ upozornil soudce.

Marii B. poslal Krajský soud v Plzni za mříže na deset let, odvolací soud verdikt potvrdil.