Jak taková „typická“ dáma vypadá? Nejčastěji se jmenuje Jana, příjmením Nováková. Nejčetněji udávaným povoláním je „důchodkyně“ či „v penzi“, následuje učitelka či ředitelka školy – od mateřské přes základní až po střední.

Ilustrační foto, hlasovací lístek.
Mladí z Kunemilu a rada starších ze Všepadel aneb Kandidáti do voleb dle věku

Přetrvávající nešvar

Všem těmto kritériím vyhovuje jedna skutečná dáma. Žije v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku, kde se o post na radnici uchází z osmnáctého místa Iniciativy občanů: Jana Nováková, „důchodce – učitelka“.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Její osmnáctá pozice (z celkových jednadvaceti) názorně ilustruje dlouhodobě přetrvávající nešvar – když už se ženy na kandidátky dostanou, tak na hůře volitelná místa.

Na prvních pozicích figuruje jen 25 procent dam, je jich tam tedy třikrát méně než mužů. A tak není divu, že dámy v mnoha koutech republiky postavily vlastní kandidátky. Celkem se jedná o 61 kandidátních listin, které mají v názvu vytknuté slovo „žena“. Naopak ty, jež nesou v názvu „muž“, jsou pouhé tři.

Profese. Ilustrační foto.
Kde kandidují dělníci či lékaři. A jaké profese mají reálnou šanci uspět?

Ženy sobě

V Chotiměři na Litoměřicku se tak voličům nabízí pět „Žen v akci“. Jen pro ilustraci: „konkurenční“ chotiměřické Sdružení nezávislých kandidátů se skládá ze sedmi mužů a jediné ženy (na předposlední pozici).

V obci Náklo na Olomoucku mají zase 15 dam na kandidátce „Ženy vpřed“.