Jubilejní dvacátý ročník se konal v pražském Obecním domě, kde převzali cenu partneři nadace i 36 dárců z celé republiky, pro jejichž dřeň se našel příjemce. Jednou z nich byla právě Marcela Havlíčková, která je registru dárců čtyři roky. Přivedla ji k tomu iniciativa spolužáků z vysoké školy. „Na podzim roku 2016 jsem byla oslovena s tím, že jsem byla vybrána do užšího výběru vhodných dárců pro konkrétního pacienta.

Telefonát z registru mě zastihl v úplně všední den v práci. Rázem se z něj stal nevšední, který se mi nesmazatelně vryl do paměti. Za čtyři roky, kdy jsem byla v registru, jsem prakticky vytěsnila fakt, že jsem v registru zapsána, bylo to pro mě tedy především velké překvapení. Ani na chvilku jsem však nezapochybovala, že dárcovství podstoupím,“ řekla Havlíčková.

První máj v Plichticích.
PODÍVEJTE SE: V Plichticích slavili první máj

Vnímala to od začátku jako obrovskou čest a výsadu, že to můžu být právě ona, kdo může někomu dát naději na život a uzdravení. „Samozřejmě mi hlavou okamžitě běžela spousta otázek, jaká jsou případná rizika, jak vlastně celý zákrok bude probíhat, jestli bude bolestivý, jakou přípravu obnáší, jaká vyšetření budu muset podstoupit a podobně. Strach jsem ale neměla, a to zejména díky profesionálnímu přístupu lékařů z plzeňského centra, kdy jsem od začátku měla o všem naprosto srozumitelné a podrobné informace,“ svěřila se Havlíčková.

Šance, že se najde pacient, se kterým bude nalezena optimální shoda, není nijak velká. „Jsem ráda, že jsem se tehdy rozhodla zapsat se do registru. Stálo mě to jen pár minut času a jednu malou ampulku krve. Proto bych ráda vzkázala všem, kteří třeba ještě váhají, zda se do registru zapsat či ne. Ničeho se neobávejte. O odběru kostní dřeně koluje spousta mýtů, například, že je velmi bolestivý. Není to pravda. Zákrok samotný sice není nijak příjemný, ale nebolí, jde spíše o jakési nepohodlí, které se dá překonat. Ten pocit, že jste někomu nemocnému dali obrovskou naději na život, tisíckrát vynahradí jakékoli drobné nepříjemnosti,“ dodala dárkyně.

Ilustrační foto.
Vandal posprejoval v Klatovech 22 garáží

Do registru dárců kostní dřeně se můžete zapsat i na transfúzní stanici v Klatovské nemocnici. „Dříve museli lidé jezdit do Plzně, ale nyní my tady můžeme vše nabrat a vzorky zašleme, takže se do registru dostanou bez nějakých větších komplikací, což určitě vítáme,“ sdělila vedoucí lékařka transfuzního oddělení Klatovské nemocnice Jana Zítková.