„Tato akce se konala na žádost osob se zrakovým postižením a byla šitá na míru dle požadavků předem vznesených přímo nevidomými účastníky. Nálada během kurzu skvělá, všichni si zkoušeli první pomoc prakticky a v průběhu byly vzneseny zajímavé dotazy na školitele. V závěru kurzu se domluvila další spolupráce mezi Domažlickou nemocnicí a TyfloCentrem Plzeň,“ popsala hlavní sestra Domažlické nemocnice Jana Barbora Boučková.

Následující týden se v Domažlické nemocnici na oplátku uskutečnilo opačné školení, při kterém své zkušenosti zaměstnancům nemocnice předalo TyfloCentrum Plzeň.

„Bylo zaměřeno na komunikaci s pacienty s těžkým zrakovým postižením. Personál se učil, jak přistupovat ke klientům se zrakovou vadou. Cílem bylo odbourat u zdravotníků tzv. profesní slepotu, která je ale běžná ve všech profesích lidské činnosti. Řadu věcí děláme automaticky a neuvědomíme si, že jsou mezi námi osoby, které běžné věci vzhledem ke svému handicapu dělají trochu jinak,“ konstatovala Boučková. Zaměstnanci měli možnost si vyzkoušet pomocí zaslepovacích brýlí a brýlí simulující určité zrakové poškození pohybovat se v běžném provozu.

Je potřeba ještě zmínit, že obě akce byly součástí projektu Kvalita a partnerství v zájmu sociálních služeb pro osoby se zrakovým postižením, který je spolufinancován Evropskou unií. Podobné školení by se mohlo znovu opakovat.

Ilustrační foto.
Holýšovští policisté odhalili dalšího opilého řidiče