VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Z kaprů je velikonoční tradice, rybáři už začali s výlovy

Klatovsko - Obchodníci očekávají před Velikonocemi větší zájem o ryby než v minulých letech.

22.3.2012 1
SDÍLEJ:

Výlov rybníka v MyslívěFoto: DENÍK/ Milan Kilián

Obchodníci očekávají, že letos před Velikonocemi bude větší zájem o ryby než v předchozích letech. Klatovské rybářství už proto začalo s jarními výlovy. Ředitel firmy Václav Voráček řekl, že kapři jsou po zimě kvalitní a na Velikonoce jich bude dostatek. Zákazníci navíc ocení, že budou za stejnou cenu jako vloni.

Většina do SRN

Klatovské rybářství (KR) už nemá z podzimních výlovů na sádkách žádné ryby. „Máme v plánu tři výlovy rybníků s tržní rybou, všechny na Tachovsku. První se uskutečnil v úterý,“ řekl Deníku Voráček. Na jaře vyloví KR asi 90 tun ryb, dvanáctinu roční produkce. Z toto 30 tun bude kapra, méně než v minulých letech, a zbytek budou lososovité ryby, jako pstruh a siven, o něž je stále větší zájem. Dvě třetiny „jarních ryb“ vyveze firma do Německa, kde se ryby před Velikonocemi kupují výrazně více, protože se tam konzumují jako postní jídlo.

„Cena kapra zůstane stoprocentně na loňské úrovni. Zdražovat nechceme,“ uvedl Voráček. Konkrétní ceny neuvedl, ale obchodníci v regionu prodávají stále živé kapry od 90 do 110 korun za kg.

Pomohla kampaň

Podle Voráčka bude zájem o rybu na Velikonoce mírně vyšší než v minulých letech, zafungovala mediální kampaň podporovaná ministerstvem zemědělství a EU. Druhá největší rybářská firma v Česku dodává do řetězců Makro, Globus a Ahold, od nichž cítí mírně zvýšený zájem, podobně jako na pěti firemních sádkách. „Zvlášť pokud bude pěkné počasí, tak věřím, že lidé zamíří o delším víkendu na chalupy a budou chtít grilovat,“ podotkl.
Vyšší poptávku po rybách očekává před svátky jara i majitel klatovského rybího bistra U Valise Zdeněk Valenta. „Otevřeli jsme nedávno, ale je vidět, že lidé si ryby či výrobky z nich rádi dají. Před Velikonocemi očekávám zvýšený zájem, protože někteří lidé dodržují půst.“

„Živé kapry v kádích sice nabízet nebudeme, zase až taková poptávka asi nebude, ale budeme mít dostatek čerstvých chlazených ryb. Nejen kaprů, ale i pstruhů a podobně,“ řekl Valenta.

Tradice velikonočního kapra se podle majitele plzeňského rybího bufetu U Rybaříka Pavla Kováříka  zrodila před několika stoletími v klášterech, kde se v rybnících chovaly ryby pro postní dny, které se držely a někde stále drží právě i o Velikonocích. Odtud se pak zvyk rozšířil dál do společnosti. „Třeba v Německu se na Velký pátek ryba podává k obědu i večeři coby připomenutí Ježíše,“ dodal Kovářík.

Přesadí násadu

Klatovské rybářství odloví do 20. dubna šedesát rybníků, z nichž bude přesazovat násadu a plůdek do hlavních rybníků na další vegetační období. Podzimní výlovy začnou na 200 plochách na přelomu září a října a potrvají do konce listopadu. Stejně jako loni plánuje podnik se 450 rybníky produkci téměř 1100 tun ryb, z toho 800 tun kaprů. Polovina ryb je určena na export.

Milan Kilián, ČTK

Autor: Redakce

22.3.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jak vybavit malý dětský pokoj?

Extraliga hokeje:  HC Škoda Plzeň x HC Vítkovice Ridera
16

FOTO, VIDEO: Famózní obrat. Indrák srovnal, Gulaš trefil výhru

Srážka vlaku s autem

Kotouň – Nehoda na nechráněném vlakovém přejezdu naštěstí neskončila tragicky.

Čas nevrátíme, říká žena, která při autonehodě přišla o muže

Plzeňský kraj – Jediná česká dálniční kaple u Šlovic se v neděli bohoslužbou opět připojí ke vzpomínce na oběti autonehod.

Řezník: Za gól jsem rád, ale hlavní je výhra

Plzeň – Ofenzivní pojetí hry má v krvi, umí přihrát na gól i dostat se do šancí.

Koncert na Slovácku dirigoval Kopic

Plzeň – To je jízda! Fotbalisté Viktorie vyhráli v sobotu na hřišti Slovácka jednoznačně 4:1 a připsali si tak už čtrnácté vítězství ve čtrnácti podzimních kolech.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT