Majitelé psů v obcích na Tachovsku si mohli během roku přečíst na vývěskách obecních úřadů výzvu, aby se na náves dostavili k očkování proti vzteklině. Obyvatelé z měst si ale tuto zákonnou povinnost nechat psa pravidelně jednou očkovat musí pohlídat sami. K tomu jim slouží očkovací průkaz vydaný veterinářem, kam se každé očkování zaznamenává.

Většina obcí na Tachovsku pravidelně jednou ročně osloví veterináře se žádostí psy v obci proočkovat. Ulehčuje tak jejich majitelům splnit zákonnou povinnost, nechat psa každoročně naočkovat proti vzteklině. „Děláme to také z důvodu, že ne všichni lidé mají auto a doprava k veterináři by pro ně byla složitá. Spolupracujeme s veterinářek, kterého každý rok vždy ve stanovenou dobu zveme. Funguje to bezvadně, lidi s pejskem přijdou a nechají ho naočkovat," řekla Tachovskému deníku starostka obce Obora Dana Lesak.

Jak se nám ale podařilo zjistit, ne všichni majitelé čtyřnohých miláčků považují očkování proti vzteklině za nutné. „Náš pejsek je s námi jenom doma. Venčíme ho v parku na vodítku, nikam sám nechodí. Nechápu proč bych ho měla zatěžovat očkováním, když se prakticky nemá kde nakazit," svěřila se čtenářka Tachovského deníku, která ale nechce být jmenována (redakce její jméno zná). Další z oslovených čtenářek přiznává, že ani jejich pes nemá potřebné očkování. „Nechali jsme ho naočkovat jako štěně. Očkovací průkaz jsem ale někam založila a od té doby ho nemůžu najít. Je to už tak tři roky. Vím, že to je problém, kdyby někoho pokousal, měli bychom kolem toho nepříjemnosti."

Přestože se vzteklina v České republice více než dvacet let prakticky nevyskytuje, je potřeba její výskyt neustále sledovat.

S dotazem na téma výskytu vztekliny na Tachovsku jsme se obrátili i známého plzeňského ochránce zvířat Karla Makoně. „V posledních dvaceti letech u nás nebyl zjištěn případ vztekliny u divokých zvířat. To ale neznamená, že se vzteklina nevyskytuje, pouze o jejím výskytu nemusíme vědět. Poslední případ je hlášený z Prahy. Jednalo se paradoxně o nakaženého netopýra. Pokud tedy člověka kousne netopýr, je třeba ho otestovat i na vzteklinu," řekl Tachovskému deníku a dodal. „Doporučil bych všem majitelům psů nechat je očkovat proti psince. To je velmi rozšířené onemocnění a často bohužel také končí smrtí pejska."

Vzteklina je zvlášť nebezpečné infekční onemocnění které napadá centrální nervový systém všech teplokrevných živočichů, včetně lidí. Přenáší se slinami a prakticky na něj neexistuje účinný lék, který by zvíře dokázal zachránit. „Je to opravdu ošklivá nemoc se strašným koncem. Díky důslednému proočkovaní jsme na tom v České republice dobře. V posledních letech se u nás vzteklina nevyskytla. Přesto doporučuji psa nechat očkovat. Je to i zákonná povinnost majitele psa. Pokud by se vzteklina vyskytla, nakazit se může i domácí mazlík, který nikam než na dvorek nechodí. Vzrůstající riziko vidím v migraci psů, s přistěhovaleckou vlnou z Afriky přichází i zvířata a tam to potencionální riziko nákazy je. Další riziko nákazy je zahraniční dovolená s pejskem. Je třeba připomenout, že zdaleka ne všechny země mají tak dobrou proočkovanost jako Česká republika," řekla Diana Janouškovcová z veterinární kliniky v Tachově.

A nakolik taková vakcína přijde? Záleží na typu a na kombinaci zvolených vakcín. Samostatnou injekci proti vzteklině na jeden rok pořídíte už od 130 korun. Zvolit můžete jednoletou, dvouletou nebo tříletou vakcinaci. Tříletá se doporučuje pouze u psů, kteří jsou určeni k hlídání objektu nebo rodinného domu a rodina psa nemá jako domácího mazlíčka. U těch se doporučuje očkovat pravidelně každý rok a nejvíce žádaná je kombi vakcína proti psince, parvoviróze a vzteklině. „Proti vzteklině nemáme zaznamenanou téměř žádnou alergickou reakci u pejska na očkování. U některých dalších látek ale malé riziko alergické reakce je. Není to ovšem nic, co bychom nedokázali zvládnout," doplnila veterinářka.

Jaroslava Hohlová