Po incidentu, kdy jelen Standa napadl a zranil muže ve výběhu jelenů v návštěvnickém centru Kvilda, je vedení Národního parku Šumava už mnohem opatrnější a nechce riskovat případný další útok zvířete na některého z turistů. V průběhu jelení říje proto bude výběh těchto zvířat pro veřejnosti uzavřený. Návštěvníci tam nebudou moci vstoupit od 10. září do 15. října.

„Jelení říje zpravidla trvá od září do poloviny nebo až konce října. V tomto období jsou jeleni nevyzpytatelní a mohou být opravdu nebezpeční,“ říká vedoucí Informačního a Návštěvního centra Kvilda Dana Zývalová. „Je nutné si uvědomit, že jeleni i laně, a je jedno, jestli jde o divokou zvěř nebo zvěř chovanou v zajetí, mohou člověka kdykoli zranit a je třeba mít před nimi respekt. V době říje je nebezpečí střetu mnohonásobně větší, než v jiných obdobích roku. Z toho důvodu budou do výběhu vstupovat minimálně i odborní pracovníci,“ doplňuje Oldřich Vojtěch z Národního parku Šumava, který zároveň povede zatím poslední komentovanou prohlídku výběhu určenou pro veřejnost v sobotu 8. září od 15 hodin.

RYS BUDE K VIDĚNÍ, JELENI JEN PŘES KAMERY

Návštěvnické centrum na Kvildě ale své dveře turistům nezavírá, bude v provozu denně od 8.30 do 16 hodin. Přístupný bude výběh rysa ostrovida, ovšem do jeleního výběhu bude možné nahlédnout jen prostřednictvím kamer, které přenášejí obraz na televizní obrazovku v návštěvnickém centru.

Veřejnosti přístupné je i nadále návštěvnické centrum v Srní, které láká na vlky, a až do konce září je možné navštívit také soví voliéry v Borových Ladách.

Vinobraní v Dolní Lhotě.
OBRAZEM: V Dolní Lhotě si návštěvníci užili vinobraní