V Domažlicích budou pod dohledem nemocničních zdravotníků vypomáhat na covidových lůžkových stanicích. V nemocnici už od 28. prosince pracují i další dva členové armády, kteří jsou zařazeni v týmu pro antigenní testování.

„Vojáci s kurzem CLS budou pomáhat s péčí o covidové na lůžkách ARO, interních lůžkách i lůžkách následné péče například s fyzicky náročnými činnostmi, jako je manipulace s pacienty, hygiena, prevence dekubitů, případně doprovod na komplementární vyšetření. Případně budou pod přímým dohledem vykonávat i některé činnosti sester, jako je asistence u přípravy či distribuce léků,“ popisuje hlavní sestra Domažlické nemocnice Jana Boučková.

O pomoc dalších vojáků požádala nemocnice hned počátkem roku z důvodu rostoucího počtu infekčních pacientů. V nemocnici je jich nyní už přes 30. Z nich je pět přímo intubovaných nebo jejichž stav vyžaduje dechovou podporu na lůžkách intenzivní péče.

„Všichni tito pacienti potřebují mnohem individuálnější přístup ošetřovatelského personálu než běžní neinfekční pacienti, a péče o ně je tak personálně náročnější. Zároveň máme část zdravotníků na odběrových místech pro vyšetření nemoci covid,“ vysvětluje ředitel nemocnice Petr Hubáček žádost o personální výpomoc s tím, že nemocnice předchází i případné situaci, že by onemocněl personál. „Počet nemocných zdravotníků se od počátku prosince naštěstí výrazně nezvyšuje. Je jich stále kolem deseti. Zřejmě se projevuje jejich postupné promoření. Nicméně situace se může měnit,“ doplňuje ředitel.

Ilustrační foto
Na železnorudských Samotách spustili vlek, i když je to zakázané

Vojáci pomáhali v Domažlicích na lůžkových odděleních už v listopadu. V prosinci se nemocnice obešla bez této pomoci. Až koncem od konce roku asistují dva členové armády na odběrovém místě s antigenními testy.

Z nemocnic Plzeňského kraje vojáky dále využívá i Stodská nemocnice. Má jich k dispozici šest a rovněž na covidových pracovištích. V těchto dnech pak požádala o personální pomoc armádu i Klatovská nemocnice.

Kromě vojáků pomáhají v nemocnicích stále i studenti zdravotnických škol a fakult. Mnozí z nich trvale od podzimní nebo dokonce od jarní vlny pandemie, někteří s přestávkou během prosince, když po Novém roce opět nabídli pomoc. „Jedná se aktuálně zhruba o šest desítek studentů a další se hlásí nebo je i sami kontaktujeme. Za jejich pomoc jsme nesmírně vděčni. Všem, kdo nám v této nelehké situaci pomáhají, vellice děkujeme,“ říká šéf krajských nemocnic Marek Kýhos.

Ve všech krajských nemocnicích akutní péče je v současnosti přibližně 120 covidových pacientů, z nich 15 je na lůžkách intenzivní péče. Nemoc covid má necělých 40 zaměstnanců.