Snímek představuje první část života rakouské císařovny, až do období roku 1741, a režie se ujal rakouský tvůrce Robert Dornhelm, který byl v roce 1977 nominován na Oscara za film The Children Of Theatre Street. Prostředí ve Světcích si režisér pochvaluje. „Jízdárna a okolí se mi moc líbí. Velmi to na člověka působí. Vůbec celé natáčení ve všech lokacích. Žiji v Hollywoodu, a tak natáčení v Evropě je pro mne milou změnou prostředí. A musím pochválit spolupráci se všemi lidmi tady, jsem s ní velmi spokojen,“ řekl Deníku režisér.

Jízdárna ve Světcích sice byla postavena až v polovině devatenáctého století, ale filmařům se pro snímek o Marii Terezii hodila. „Ve scénáři jsou zahrnuty obrazy právě z jízdárny, původně to měla být jízdárna ve Vídni, ale my jsme zvolili právě objekt ve Světcích. Ten prostor je jedinečný, především takhle velkých jízdáren není mnoho. Uvažovali jsme, že bychom postavili i venkovní jízdárnu, ale nakonec vyhrávala ta vaše, protože vizuálně je ze všech možností, které jsme měli, nejkrásnější,“ řekl producent filmu Jan Novotný.

Ilustrační foto
Ve Stříbře vznikne přípravná třída

Jízdárnu, která má ve filmu zobrazovat císařskou španělskou jezdeckou školu v Hofburgu, změnili filmaři téměř k nepoznání, na podlahu navezli vrstvu písku, doplnili objekt dekoracemi, vybavili dokonce i přilehlé stáje. V hlavních rolích filmu se představí rakouská herečka Marie-Louise Stockinger, jejího manžela, vévodu lotrinského, hraje Vojtěch Kotek, v dalších rolích uvidíme mimo jiné Vladimíra Javorského, Zuzanu Stivínovou, Miroslava Donutila, Taťánu Pauhofovou a rakouské a maďarské herce. Film odvysílá Česká televize v prosinci.