Neustálé zdražování postihlo i včelaře. „Všechno se zdražuje, takže i včelařské potřeby. Zdražují úly, rámečky, vosk, voskové mezistěny, medomet, sklenice, víčka, cukr,“ popsal včelař Marek Knopp.

Zdražila i samotná potrava pro včely. Spousta malovčelařů používá cukr. Ředí ho v poměru tři díly cukru, dva díly vody a z toho dělají včelám krmení.

Květový med se letos bude prodávat v rozmezí od 200 až 250 korun za kilo. Starší včelaři mají nižší náklady, protože většinou mají vybavení již desítky let.

Medovicový čili lesní med bývá dražší, protože poslední roky tohoto medu bylo málo.

A jak se pozná kvalitní med? Podstatné je, že zkrystalizuje. Ten ze supermarketu bude pravděpodobně tekutý a neztuhne. Jsou ale i medy jednodruhové, například akátový, který krystalizuje pomaleji.

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Domažlicích.
V kapli bude méně vlhko, opravy začaly před pár dny

Každoročně trápí včelaře i úhyny včelstev. Ohrožují je ložiska včelího moru.

Včely bohužel zajímají i zloděje. Kvůli narůstajícím cenám a poptávce po včelstvech kradou na objednávku celé úly. Proto si včelaři zabezpečují včelnice fotopastmi nebo GPS lokátorem.

Horšovskotýnští včelaři se pravidelně scházejí, vyměňují si zkušenosti a vzájemně si pomáhají. Kromě jiného dělají osvětu ve školách i mezi sebou. Jednou takovou byla i nedělní přednáška u včelařů Pavla Navrátila a Evy Šimsové na valdorfské včelnici.

„Setkání jsme zaměřili na tvorbu oddělků a na chov matek. Součástí byla ukázka přelarvování do misek a značení matek na trubcích,“ sdělil Pavel Navrátil. Každý rok se používá jiná barva ke značkování včelích matek. Škála obsahuje celkem 5 barev a jednotlivé barvy se po sobě opakují každých 5 let. Letošní barvou je žlutá.

Mezi včelí produkty patří i vosk na svíčky, propolis, který má léčebné účinky, mateří kašička a další. V oblibě je i apiterapie, léčba člověka s pomocí včel přes vpichy žihadlem, medové masáže nebo třeba dýchání včelího vzduchu a pobyt v bio poli včelstva.

Zakladatelem moderní apiterapie byl Philipp Terč. Narodil se v Prapořišti na Domažlicku a ve Vídni vystudoval medicínu.