Exploze a následný požár popálil jednoho muže. Ten byl vrtulníkem převezen na popáleninové centrum vinohradské nemocnice.

„Bydlíme v pátém patře ubytovny. Slyšeli jsme velkou ránu, ale nenapadlo nás hned, že to je výbuch. Mysleli jsme, že se dole v baru perou a že třeba někoho vyhodili ven. Až najednou začali přijíždět hasiči," řekla Deníku na místě dvojice mladých lidí.

Ti byli, stejně jako několik desítek dalších, z objektu evakuováni.

Na místo se sjely hasičské jednotky z Tachova, Plané a Chodové Plané, policisté i záchranáři. „Zraněného jsme transportovali na Popáleninové centrum pražské nemocnice na Vinohradech. Utrpěl popáleniny na více než padesáti procentech těla," řekla Deníku mluvčí záchranky Lenka Ptáčková s tím, že záchranáři ošetřili i ženu, která se nadýchala kouře. „Ošetřili jsme ji na místě, neodváželi jsme ji do nemocnice."

Zdravotní stav popáleného muže je kritický. „Je hospitalizován na jednotce intenzivní péče Kliniky popáleninové medicíny. Jeho stav je vážný, je v bezprostředním ohrožení života," informoval nás v úterý v poledne Lukáš Matýsek, tiskový mluvčí pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

V důsledku výbuchu vznikl i požár menšího rozsahu. „Ten hasiči zlikvidovali pomocí jednoho C proudu asi po deseti minutách," upřesnila Pavla Jakoubková, tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje. Hasiči ještě pomohli zdravotníkům s ošetřením popáleného muže a s jeho transportem do vrtulníku.

Několikapatrová ubytovna musela být navíc z bezpečnostních důvodů evakuována. Podle informací mluvčí Jakoubkové musely záchranné složky vyvést šedesát osob. „Domů se mohli všichni vrátit až devatenáct minut po dvaadvacáté hodině, tedy poté, co přivolaný statik konstatoval, že je dům v pořádku," informovala v úterý dopoledne Jakoubková.

„Je mi hrozná zima. Vyšel jsem jen tak, nalehko, nevzal jsem si ani ponožky. Ale nějak to přečkám," povzdychl si jeden z obyvatel ubytovny při čekání na návrat do objektu.

Do Plané dorazili i plynaři a elektrikáři, kteří dům odpojili od energií. „Dodávka elektrické energie byla obnovena až po půl jedenácté večer," dodala mluvčí hasičů.

Zatím není znám důvod úniku plynu. „Probíhají další šetření," sdělila Dagmar Jiroušková, tachovská policejní mluvčí.

Škody způsobené požárem byly předběžně vyčísleny na sto tisíc korun. Podle odhadů hasiči uchránili hodnoty za jeden milión korun. Škody jsou především na vyražených oknech a dveřích v přízemí, které vyrazila tlaková vlna.