Na akci se podílí i jedna z učitelek místní školy Jarmila Matulková.

„Odběry na naší škole probíhají dvakrát do roka, a to většinou na jaře a na podzim. Krev darovaná našimi studenty je z transfúzní stanice rozdělena podle požadavků do nemocnic v Domažlicích, Klatovech a v Sušici. V loňském roce proběhl odběr krve pouze jedenkrát, a to z důvodu malého počtu plánovaných operací ve výše jmenovaných nemocnicích,“ uvedla Matulková.
Osmého ledna 2018 proběhl v prostorách horšovskotýnské školy mimořádný odběr – z Transfúzní stanice v Klatovech přijela lékařka, tři sestry a pracovnice Českého červeného kříže. Jako vždy byl o odběr krve velký zájem. Celkem se přihlásilo 42 dobrovolných dárců z řad plnoletých studentů, z nichž někteří darovali krev již několikrát, zároveň mezi dárci letos bylo asi 30 prvodárců. Podmínkou pro dárcovství je dobrý zdravotní stav a věk nad 18 let.

Celý průběh odběru přiblížila MUDr. Jindřiška Holubová: „Nejprve si svoláme všechny studenty, kteří se k odběru přihlásili. Vyplní dotazník a jsou proškoleni o celém průběhu odběru. Pak postupně přicházejí do volné učebny, kde jim pracovnice Červeného kříže změří tlak, teplotu a tepovou frekvenci. Poté jim jedna z našich sester změří hemoglobin, podle kterého se lékař rozhodne, zda bude dárce přizván k vlastnímu odběru krve. Pak s každým jednotlivě procházím vyplněný dotazník, a je-li vše v pořádku, po zadání všech údajů do počítačového systému odchází již do prostoru, kde samotný odběr probíhá. Jsou zde připravena dvě odběrná lůžka a dvě zdravotní sestry. Samotný odběr krve trvá 5-10 minut. Po něm musí dárce zůstat alespoň dvacet minut v objektu, abychom měli přehled, zda je vše v pořádku. Nakonec dostanou od pracovnic Červeného kříže připravené občerstvení,“ sdělila MUDr. Holubová.

Výhodou takto organizovaného odběru na škole je vzájemná podpora mezi studenty; vždyť část z těchto mladých dárců pokračuje po pozitivních zkušenostech v dárcovství i po skončení školy a někdy i celý život. Poděkování si zaslouží také všichni, kteří se na této akci podíleli.

Jaroslav Čedík