Na kvas: lžíci vyzrálého kvasu, 180g pšeničné hladké mouky, 180g vody. Prosátou mouku spolu s vodou a lžící kvasu smíchejte tak, aby vznikla hladká, řídká hmota. Přikryjte a nechte 8 – 12 hodin odstát na teplejším místě. Záleží jak silný kvas máte.

Na těsto: 360g hotového kvasu (s tím, že si odeberete lžíci kvasu na příště), 750g mouky, 170g másla, 110g mléka, 275g cukru, 2 vanilkové cukry, 2 domácí vajíčka (nebo 3 menší kupovaná), 100g rozinek namočených v rumu, 50g celých lískových oříšků, 50g sekaných mandlí, podle chuti kešu, brusinky nebo vlašské ořechy, větší špetku soli. Mléko, vejce, cukr, mouku a vanilkovou esenci (cukr) smícháme na soudržnou hmotu.

V zakryté míse necháme 30 minut odpočívat. Poté přidáme kvásek, a buď necháme pracovat robota, nebo ručně uhněteme pružné těsto. Necháme dalších 30 minut zakryté odpočívat. Přidáme větší špetku soli, oříšky, rozinky a dalších pár minut ručně hněteme, dokud nebude těsto pružné a nebude lepit. Těsto opět necháme 30 minut odpočívat. Rozdělíme na prameny a upleteme vánočku. Necháme v teple kynout cca 2 hodiny. Před pečením potřeme vánočku rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme cca 10 minut na co nejvyšší teplotu, nejlépe v zapařené troubě, a poté dopékáme 30 – 40 minut při teplotě 150 až 180 C°.

„Pro kvas se zastavte u nás na Hamru a poté si upečete kváskovou vánočku,“ láká pekař Josef Stajko.