Šelmu spatřil například revírník Karel Mařík, když projížděl autem z Rybníku směrem na Smolov.

„Zastavil jsem, vystoupil z auta a šel k němu zhruba na sto padesát metrů. Chvilku mě pozoroval, pak proháněl jeřáby, kteří sem přilétli,“ popsal. Zvíře zdokumentoval a snímky i video poslal zástupcům Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR. Teď se společně s nimi snaží najít stopy, jež stoprocentně doloží, zda jde o vlka. „Zachytilo ho taky několik fotopastí. Všechno zatím nasvědčuje tomu, že to není toulavý pes, choval by se jinak,“ myslí si Mařík.

Zvíře míjel při jízdě i tamější starosta Jindřich Rejšek. „Viděl jsem ho asi z deseti metrů. Chvilku se na mě koukal, pak utekl. Přítelkyně ho na stejném místě taky zahlédla. Překvapilo mě, že nebyl plachý,“ uvedl starosta.

Někdejší farní zázemí chce obce předělat na byty. Na snímku je starosta Bohuš Havlovic a Anna Váchalová.
V Koutě na Šumavě chybějí byty, obec chce předělat někdejší farní zázemí

Podle zooložky Mileny Prokopové z AOPK se nemusí jednat o neobvyklé chování zvířete. Vlci totiž ve dne špatně vidí a spoléhají se více na čich. „Stává se, že hned nerozeznají člověka, kterému by se jinak raději vyhnuli. Také může jít o mladého jedince, který zkoumá krajinu, je zvědavý a prohlíží si to, co má před sebou,“ přemítala Prokopová. Z dosud nashromážděných informací se zdá, že jde skutečně o vlka.

Přírodovědci se opakovaně do lokality vydávají a hledají takzvané pobytové znaky. Mezi ně patří především stopy, trus či zbytky kořisti. „O uplynulém víkendu se do Rybníku vydal kolega z pražské fakulty životního prostředí s termovizí. Neměl štěstí, zvíře se zrovna neukázalo. Když najdeme zbytky trusu, odebereme z nich DNA. Ze vzorku už bychom určili, zda jde opravdu o vlka,“ nastínila zooložka.

Podle ní je důležité sledovat, zda se chování zvířete nemění. „Špatné by bylo, kdyby se začalo přibližovat k lidem, nebo je dokonce vyhledávat. Běžné je, že si člověka prohlédne a vzdálí se,“ doplnila. Prokopová rovněž upozornila, že vlci by se rozhodně neměli lákat na potravu, zbytky jídla a uhynulá domácí zvířata by neměla volně ležet venku. „Není ani vhodné, aby ve vlčím teritoriu volně pobíhali psi, vlci je berou jako konkurenty a mohou na ně zaútočit,“ vysvětlila.

Zároveň požádala, aby ji lidé v případě jakýchkoliv setkání se zvířetem kontaktovali. V Českém lese se vyskytují vlci od roku 2017. Dvě smečky žijí kolem Lesné a Železné.