Radek C. se ke své dvacetileté přítelkyni nastěhoval vloni v listopadu. „Z mateřské se žít nedá, tak chodím na brigády. Radek slíbil, že se v době mé nepřítomnosti bude o malou starat, i když není jeho, mám ji z předchozího vztahu. Zpočátku se k ní choval hezky, ale pak mu začalo vadit, že pláče, že ho neposlouchá. Tvrdil, že ji špatně vychovávám, a začal ji trestat, stále víc a víc,“ popsala dění mladá žena.

Radek C. přiznal, že se vůči dítěti choval agresivně. „Dostávala ode mě vařečkou, někdy i facky. Když jsem se vařečkou netrefil, měla modřiny i na tváři. Asi čtyřikrát ode mě dostala dřevěnou tyčkou od dětské postýlky, tu jsem o ni jednou zlomil a musel jsem ji slepit,“ vypověděl Radek C., který dítě za to, že nechtělo spát, nebo si třeba neuklidilo hračky, za trest házel z výšky do postýlky. A to takovou intenzitou, že popraskal rošt. Jednou také dítě trefil prudce otevřenými dveřmi tak, že letělo zhruba jeden a půl metru vzduchem a poté se poranilo o podlahu.

„Říkala jsem mu, že malé dítě nemůže tolik bít. On se omlouval, ale pak ji zase zbil. Hádali jsme se kvůli tomu čím dál tím víc, malá se ho bála. Vše vyvrcholilo 22. února, kdy jsem mu řekla, že půjdu na potrat. My jsme sice spolu původně dítě chtěli, ale když jsem viděla, jak se chová, tak jsem si to rozmyslela a šla k lékařce. Když jsem se vrátila, byla dcera pomlácená. To už jsem to nevydržela a šla s ní do nemocnice, kde si ji nechali týden,“ uvedla mladá žena. Dítěti tak možná zachránila život. Podle soudního znalce z oboru zdravotnictví měla holčička tělo plné podlitin, škrábanců, tržných ranek, měla i krev v moči. Ze zranění bylo patrné, že násilí vůči ní se stupňovalo, a kdyby nebylo Radkovi C. znemožněno pokračovat v jejím bití, mohlo vše hodně zle dopadnout.

„Jen se štěstím nezpůsobil dítěti žádné vážnější zranění. Svůj hněv si vybíjel na někom, kdo se nemohl bránit. Navíc byl opakovaně soudně trestán, čin spáchal v podmínce,“ řekla v závěrečné řeči státní zástupkyně a dodala, že nelze navrhnout jiný trest, než nepodmíněný. S tím se ztotožnil i soudce Jan Kasal a Radka C. poslal na osmnáct měsíců do věznice s ostrahou. „Šlo o jednání společensky škodlivé a naprosto zavrženíhodné. Předchozí výchovné tresty na něj neměly žádný účinek,“ vysvětlil Kasal.

„Rok a půl, to je málo,“ okomentovala verdikt babička týrané holčičky, která celé líčení sledovala z lavic pro veřejnost.
Rozsudek je pravomocný.

Ilustrační foto.
Drogy mladíkům policie zabavila