Pomníček s jejich jmény tu společnými silami vybudovaly Federace strojvůdců (FS), Cech strojvůdců a České dráhy. „Přišli jsme o dva kolegy, chtěli jsme uctít jejich památku, zdůraznit, že jsme je měli rádi. Strojvedoucí jsou lidé, kteří drží při sobě,“ sdělil Josef Dzáma, předseda domažlické odborové organizace FS s tím, že vzpomínka na zemřelé kolegy je pro něj hodně osobní. „Byli to i rodinní přátelé, a o to je to horší,“ dodal.

„I díky panu starostovi z Milavčí nebyl při vzniku pomníčku problém. I když bychom byli radši, kdyby vše bylo jinak, ty kluky nám to nevrátí,“ dodal Dzáma, který pracuje na dráze od roku 1986. Zdůrazňuje, že povolání strojvůdce je hodně náročné - jakákoliv chybička může mít fatální následky.

Jaromír Jíra postavil model vesmírné lodi Apollo 11. První cestu do vesmíru podnikla vnoučata.
Astronauti odstartovali vesmírnou misi na zahradě v Horšovském Týně

Právě k tomu došlo loni 4. srpna. Západní expres z Mnichova se čelně srazil s regionálním osobním vlakem RegioShark. Při nehodě zemřeli strojvedoucí obou vlaků a jedna cestující z regionálního vlaku. Zraněno bylo více než 70 lidí.

Podle Drážní inspekce srážku zavinil strojvůdce rychlíku, který nerespektoval červené světlo na návěstní svítilně výhybny.

Ke stejnému závěru došli i kriminalisté, kteří nehodu vyšetřovali jako případ obecného ohrožení. „Bylo prokázáno, že strojvedoucí se dopustil trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Trestní stíhání je ale nepřípustné proti tomu, kdo zemřel. Kriminalisté tak věc podle ustanovení trestního řádu odložili,“ uvedla v pátek policejní mluvčí Dagmar Brožová.