Podobných pomníčků je u tratí v Česku víc. Měly by sloužit i jako memento, aby se pracovalo na technických zařízeních, která by mohla podobným neštěstím zabránit, řekl prezident Federace strojvůdců ČR Jaroslav Vondrovic.

"Je to iniciativa kamarádů a kolegů, především strojvedoucích, kteří chtěli uctít památku našich kolegů, kamarádů, kteří bohužel před rokem zahynuli na tomto místě. Domluvily jsme se odborové organizace - Federace strojvůdců a Cech strojvůdců a zaměstnavatel na tom, že společnými silami ten pomníček vybudujeme," řekl. Vstříc vyšla i obec Milavče, která pomohla upravit místo pro pomník z černého leštěného kamene a také se bude podílet na jeho údržbě.

Neštěstí u Milavčí 4. srpna 2021 je třetí nejtragičtější nehodou svého druhu na území České republiky po roce 1990. Čelně se tu srazil Západní expres z Mnichova s regionálním osobním vlakem RegioShark. Při nehodě zemřeli oba strojvedoucí a jedna cestující z regionálního vlaku. Náraz byl tak silný, že lehčí regionální vlak byl odtlačen o 75 metrů zpátky po trati. Zraněno bylo na 70 lidí. Podle Drážní inspekce srážku zavinil strojvůdce rychlíku, který nerespektoval červené světlo na návěstní svítilně výhybny.

Z místa tragické nehody na D5 u Benešovic.
Nákladní vozidlo přejelo na D5 u Benešovic do protisměru: tři mrtví

Podle Vondrovice i podle předsedy Cechu strojvůdců Vlastimila Jelínka je třeba, aby na tratích začala fungovat zařízení, která by eliminovala možnou lidskou chybu a zabránila podobným neštěstím. "Může dojít k selhání organismu, zdravotní indispozici a takové technické zařízení by dokázalo zabránit takové situaci. Kamarádi Franta a Ruda byli velcí profesionálové, zaslouží si naši úctu a trvalou vzpomínku," dodal Vondrovic na adresu zemřelých kolegů.

Na místo přišel dnes i pracovník, který loni nehodu zažil. Mluvit o ní ale stále nemůže. "Vzpomínáme tady dnes na naše kolegy, ale nezapomeňme také na cestující ve vlaku," připomněl místopředseda představenstva Českých drah Michal Kraus.

"To byli kolegové, kamarádi a i rodinní kamarádi. Jsme jako jedna rodina. Znal jsem je hodně dlouho. Franta byl z Domažlic, tam jsme malý kolektiv kolegů, Ruda byl plzeňský, ale jsme jedna rodina," netajil smutek nad ztrátou kolegů Josef Dzáma z Domažlic.

Panenky a kočárky vystavuje na zámku v Nebílovech na Plzeňsku Jiřina Havlová. K vidění jsou asi čtyři stovky panenek a také 40 unikátních kočárků z období secese a dále pak z padesátých a osmdesátých let. Prohlédnout si je můžete do konce prázdnin.
První panenku dostala od babičky, nyní jich Jiřina Havlová má tři a půl tisíce

Na stejné trati, kde se nehoda stala, jezdí s vlakem i on. Moc dobře ví, jak málo někdy stačí, aby se i při maximální opatrnosti stalo nějaké neštěstí. Míst, kde se udála nějaká nehoda na kolejích či na přejezdech, si na svých trasách připomíná více. "Člověka to pak provází celý život. Když jsem ve službě, jedu tudy každý den dvakrát tam a dvakrát zpátky. Houkám. Vždycky tady houkám," dodal s pohledem na pomníček se jmény zemřelých kamarádů a s nápisem K uctění památky zmařených životů strojvedoucích při železničním neštěstí dne 4. srpna 2021.