Do jednoho pytle s výrobci a dealery drog hodila policie 76letou stařenku z Klatovska. Žena vloni na podzim našla větvičku konopí, a protože rostlinu poznala, napadlo ji, že by si z ní mohla udělat mastičku na bolavé nohy. Rostlinku, z níž se dělá marihuana, si proto odnesla domů. Jenže vše se neuvěřitelnou shodou náhod dozvěděla policie a seniorka musela kvůli nedovolenému držení omamných a psychotropních látek absolvovat několik výslechů. Tento týden případ dokonce doputoval na státní zastupitelství a ženě hrozí soud. V krajním případě může jít až na jeden rok za mříže.

Našla větvičku

Vše začalo vloni počátkem října, kdy žena byla na své zahrádce v chatové kolonii nedaleko menšího města na Klatovsku. „V kontejneru na bioodpad jsem našla větvičku konopí. Není to nic neobvyklého, to se tam v září a říjnu válí pořád. Ale mě teď napadlo, že bych si z toho mohla udělat mastičku, z ciziny jsem si totiž na ni přivezla recept. Tak jsem si tu větvičku o délce 30 až 40 cm odnesla na chatu," svěřila se Deníku pod příslibem zachování anonymity seniorka.

Konopí vzal zloděj

Poté, co chatu opustila, se do ní ale vloupal 24letý výtečník, který tam přespal. Druhý den ho tam seniorka vzbudila a on se dal na útěk. Přivolaná policie, která ho záhy dopadla, u něj našla již zmíněnou větvičku konopí. Mladík kriminalistům řekl, že „trávu" našel na chatě, a důchodkyně následně přiznala, že větvička je její. Tím jí začaly pořádné peripetie.

„Zajištěná rostlina byla zaslána k odbornému zkoumání a bylo zjištěno, že obsahuje 1,62 gramu tetrahydrokanabinolu (to je jeden z více než třiceti cannabinoidů a je hlavní psychoaktivní látkou nacházející se především v květenství konopí setého – pozn. aut.)," informovala klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Hrozí jí vězení

„Absolvovala jsem několik výslechů, naposledy jsem tam byla teď v pondělí. To už jsem jim říkala, že by bylo lepší, kdyby místo toho, aby se zabývali touto blbostí, raději našli ty, co mně chatu už pětkrát vykradli a odnesli si řadu věcí," řekla Deníku seniorka, jejíž případ nyní policisté uzavřeli.

„Žena převzala sdělení podezření z přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu," řekla Ladmanová. „Spis po zkráceném přípravném řízení byl v úterý předán na státní zastupitelství a bude rozhodováno o dalším postupu," uvedla okresní státní zástupkyně Jiřina Vítovcová. Zbývají tak v podstatě už jen dvě možnosti. Buď vše skončí u soudu, který může stařenku poslat až na jeden rok za mříže, nebo může státní zástupce trestní stíhání podmíněně zastavit, což se v takovémto případě nabízí. Seniorka by tak vyvázla bez trestu.

„To, že bych za něco takového mohla jít do vězení, je absurdní. To je úplně neskutečné," reagovala na hrozící kriminál 76letá důchodkyně.