Cizinec, který žije na Klatovsku, se vloni v dubnu vydal na náměstí Míru v Klatovech sledovat rallye. Nekochal se ale jen pěknými auty, také vydatně popíjel. „Měl jsem litr vína, možná i víc,“ přiznal u soudu s tím, že si proto přesně nepamatuje, co se odehrálo.

Ví, že se vydal z náměstí přes parčík u známé cukrárny a chtěl zavolat manželce, neboť nevěděl, kde je a jak se dostat domů. V parku narazil na skupinku místních mladíků, kteří mu nabídli, že mu pomohou. „Jeden z nich mi řekl, že ženě popíše, kde jsem,“ vypověděl Serhii K. s tím, že muž mu ale místo přivolání pomoci telefon sebral a hodlal s ním zmizet. Když se ho Ukrajinec snažil dostihnout, upadl.

Vánoční stromky v Podhůrčí.
FOTO: Vánočních stromků sváží v Klatovech tuny

Toho využil další člen party, který mu sebral batoh, v němž měl mikinu, peněženku, klíče od bytu i od auta a doklady. „Jen nové klíče od auta mě přišly na tři tisíce korun. Musel jsem si zařídit nové povolení k pobytu a pro řidičský průkaz jsem musel jet až na Ukrajinu – jen cesta mě stála tři tisíce a průkaz dalších patnáct set hřiven, což je zhruba stejně korun,“ posteskl si Serhii K.

O věci ho podle obžaloby připravili dva klatovští recidivisté; mobil mu měl vzít Pavel Guman (24) a batoh Martin Lacko (31). Dohromady nasbírali už asi dvacítku trestů, nikde nepracují a nemají podle svých slov ani žádný majetek. Jediné, co mají, jsou děti. Jeden dvě, druhý tři. K soudu se nedostavil bez omluvy ani jeden, a tak byly čteny jejich výpovědi na policii. Tam Guman popřel, že by telefon ukradl. Tvrdil, že s ním chtěl jít za Ukrajincovou manželkou. Naopak Lacko se doznal. Nepopřel ani další činy, z nichž je obžalován. Jde o krádeže zboží v supermarketech a vykradení dvou aut, u nichž rozbil okna kamenem. „Udělal jsem to proto, že jsem neměl na jídlo,“ vysvětloval Lacko policistům.

Líčení bylo odročeno na únor. Gumanovi hrozí dva roky vězení, Lackovi tři.

Stafordšírský bulteriér Atila vypadá po třech měsících v klatovském útulku už mnohem lépe.
FOTO, VIDEO: Psa vzala smrtce z lopaty, majiteli ho nedá. Bojí se týrání