„Na 25. dubna chystáme v Klatovech novinku, kterou bude akce s názvem Brány památek dokořán. Při této akci budou otevřeny se sníženým vstupným všechny klatovské dominanty, jako jsou Černá věž, katakomby, muzeum a podobně. Večer pak celý program zakončí v sále radnice koncert Světlany Nálepkové," říká Alena Kunešová z Městského úřadu v Klatovech. V Klatovech ale nebude chybět ani už tradiční zahájení turistické sezony, které se letos uskuteční v sobotu 11. května na náměstí Míru. „Součástí této akce bude komentovaná prohlídka města, vystoupení pěveckých, tanečních a pohybových skupin z Klatov a koncert by tam měla mít zpěvačka Gabriela Gunčíková," dodala Kunešová.

V Klatovech nebude chybět bohatý pouťový program s tradiční pouťovou heligonkou, výstavami a dalším doprovodným programem včetně mezinárodního folklorního festivalu.

Klatovy by neměly letos přijít ani o pivní slavnosti. V tuto chvíli však není ještě jasné, kde a v jaké podobě se slavnosti uskuteční.

„Zájmem města je, aby tyto slavnosti ve městě byly. Jen jim chceme dát nějakou kulturu," informoval starosta Klatov Rudolf Salvetr.

Letos jsou připraveny také Sušické slavnosti. Ty pořádá město Sušice ve spolupráci se Sušickým okrášlovacím spolkem. „Opět je celá akce koncipována tak, že na ní vystoupí místní soubory a že celé slavnosti zahájí naši ochotníci novou premiérou. Sušické slavnosti by měly být v termínu 23. – 26. května," řekla za organizátory Milena Naglmüllerová.

V Sušici nebude letos chybět ani srpnový hudební festival Šumava rocks. Bohatý program je připraven také na sušickou pouť.

„V loňském roce jsme zahájili jakési oslavy léta, které se vydařily. Letos ale jejich pořádání bude závislé na tom, do kdy bude skutečně dokončena a předána revitalizace ostrova Santos v Sušici," potvrdila ředitelka Sušického kulturního centra Jitka Doubravová.

Slavit se bude i v Horažďovicích. Tradiční Slavnosti kaše a Jmeniny města z kalendáře tamních kulturních akcí ani tentokrát nezmizely.

„Slavnosti kaše se uskuteční 22. června a Jmeniny města 27. července. Připraveny jsou i tradiční řemeslné a farmářské trhy známé jako Havelský, Svatomartinský a adventní," informuje Markéta Bučoková z Městského úřadu Horažďovice.

„Při Slavnostech kaše nebude chybět dobový průvod městem a při jmeninách řemeslný trh s vystoupením divadelních souborů a hudebních skupin," dodala Bučoková.