V síni Muzea dr. Bohuslava Horáka (mimochodem také nepřežil nacistické běsnění) začala výstava s mrazivým názvem …bude zastřelen s celou svou rodinou. „Připomíná penzionovaného rokycanského železničáře Václava Stehlíka a jeho nejbližší. Byli popraveni hned den po činu československých parašutistů,“ uvádí dokumentátorka muzea Helena Husová. Stehlíkovi ukryli krátce Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše, později i členy dalších výsadků Tin a Intransitive Ludvíka Cupala a Vojtěcha Lukaštíka. Po údajném udání zetě Františka Marešky byla šestičlenná rodina zatčena 25. května (s výjimkou malé dcerky) a domů se už nevrátila. Blesková reakce německých okupantů ale pravděpodobně zachránila život dalším statečným českým odbojářům. Třeba doktoru Čápovi, který členy výsadku v Rokycanech ošetřoval.

Tragickému osudu však později neunikla rodina policejního inspektora Václava Krále z Plzně, kam se Gabčík s Kubišem přesunuli od Stehlíků. Zatčeni byli 17. června a říjnu 1942 popraveni v koncentračním táboře Mauthausen.

K zajímavým dokumentům rokycanské výstavy se řadí základní výstroj parašutistů, kopie samopalu Sten nebo bojové nože a britské ruční granáty.

Osazenstvo Domova sociálních služeb se podílelo na 12. ročníku výstavy.
FOTO, VIDEO: Liblínští se chlubí v Radnicích

Část expozice, která je v centru Rokycan k vidění až do 25. září, patří i další významné postavě protifašistického hnutí. Parašutista a radiotelegrafista Jiří Potůček, vystupujícího pod krycím jménem Alois Tolar, prožil mládí ve Vranově, což je část Břas. Odtud na začátku války uprchl do zahraničí a ve Velké Británii byl přidělen do skupiny Silver A. Po výsadku do protektorátu spolupracoval se skupinami Silver B a Anthropoid. Zemřel kulkou českého četníka v červenci 1942 na okraji Pardubic.

Včera odpoledne se u domu rodiny Stehlíkovy uskutečnil pietní akt. Velká akce ke smutnému výročí se pak odehraje zítra od 14 hodin v Muzeu na demarkační linii při vjezdu do Rokycan. Se seskokem parašutistů, ukázkou boje u krypty kostela sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici, besedou s historikem Stehlíkem nebo promítnutím slavného filmu Atentát.