„Po mezinárodní silnici E53 jezdíme téměř denně, cestu máme najetou téměř zpaměti. O to víc nás několik dní před Vánocemi překvapilo, když nám při podjíždění viaduktu v Dehtíně směrem na Plzeň auto nečekaně podklouzlo a šlo do smyku. Naštěstí v protisměru zrovna nikdo nejel a auto jsme srovnali. Jen nám bylo divné, že máme nové zimní pneumatiky, ESP, bylo sedm stupňů nad nulou, pršelo, a přesto auto podklouzlo. Asi bychom na to zapomněli, kdybychom se druhý den od kamaráda nedozvěděli, že jel tím místem opačným směrem asi hodinu po nás a dostal se do smyku. A den poté tam byla autonehoda. To už nám jako náhoda nepřišlo a zjistili jsme mezi známými, že od podzimu loňského roku, kdy měnili povrch silnice mezi Kokšínem a Dehtínem, zde bylo již několik nehod a povrch silnice za deště nezvykle klouže,“ popsal svoji zkušenost řidič Michal Peták z Klatov.

Podobnou zkušenost má i Karel Květoň ze Lhovic. „Náš výlet na vánoční trhy do Německa mohl skončit kousek od mého domova, a to v Dehtíně pod mostem. Zde auto na mokré vozovce nezvykle ujelo ze své stopy, jako bych jel po mastné či zmrzlé vozovce. A to bylo skoro deset stupňů nad nulou. Na autě jsou rok staré zimní pneumatiky a jezdím tudy několikrát týdně. Když jsem se zmínil se svým zážitkem známým, byl jsem překvapen podobnou zkušeností řady dalších řidičů na tomto místě. Taktéž od podzimu, kdy byl úsek mezi Kokšínem a Dehtínem nově vyasfaltován, jsem zde viděl hodně dopravních nehod. Je pravda, že řidič by měl rychlost jízdy přizpůsobit stavu a povaze vozovky. Ale podle čeho? Když zdejší povrch se chová tak záludně a nečekaně oproti jiným na pohled stejně vypadajícím mokrým povrchům a není zde ani žádná dopraví značka na to upozorňující,“ uvedl Květoň.

SNÍŽENÍ RYCHLOSTI

Dle záznamů policie se jen v Kokšíně od července do konce roku stalo deset dopravních nehod, tři větší a sedm se jich řešilo přes pokutový blok.

Nemocnice Sušice. Ilustrační foto.
Záchranáři peníze dostanou, nemocnice jim musí doplatit přestávky na oběd

Situací se zabývalo i vedení města Švihov, které vyvolalo již v listopadu jednání s Ředitelstvím silnic a dálnic, které je majitelem silnice. „RŠD přislíbilo, že tam prověří kvalitu asfaltu. Pokud bude nekvalitní, tak ho vymění. Ale to je vše na rozhodnutí ŘSD a Policie ČR. Prosadili jsme tam zatím umístění značky snižující rychlost na 30 km/h při vjezdu do zatáčky v Kokšíně, kde se stává hodně nehod,“ sdělil starosta Švihova Václav Petrus.

NIC NEZJISTILI

ŘSD již kontroly provedlo, ale nic nezjistili. Situaci sledují a budou ji nadále řešit. „V obou lokalitách je dle vizuální kontroly i následného přeměření laboratoří silnice v pořádku. Také jsme zaznamenali kumulaci nehod na konci suchého léta s nástupem prvních dešťů. Neumíme si to vysvětlit jinak než že řidiči a řidičky asi zapomněli že za mokra je třeba v zatáčkách přizpůsobit rychlost jízdy stavu a povaze vozovky. V Kokšíně jsme provizorně před měřením osadili dopravní značení. Další postup budeme konzultovat s Policií ČR,“ uvedl vedoucí provozního úseku Správy Plzeň ŘSD ČR Michal Syřínek.

Radost z četných nehod zajisté nemají ani majitele domu, který stojí v Kokšíně v zatáčce, jelikož jim každou chvíli někdo vjede do hradby. „Jezdím v zatáčce opatrně, protože už několikrát jsem si všimla, že je tam zbořená hradba, takže mi došlo, že to tam bude asi vyhazovat ze silnice,“ řekla Pavlína Králová, která jezdí cestou poměrně pravidelně.

Snowpark na Špičáku.
VIDEO: Na Špičák přijede Viki Cabadaj