Všech šest na Hotelové škole Plzeň, na Střední škole zemědělské a potravinářské Klatovy obor řezník.uzenář pro malý zájem letos ani neotevřeli a jiná škola v Plzeňském kraji tento obor ani nenabízí. Podobné problémy jsou i u stavebních oborů.

Podle ředitele Hotelové školy Plzeň Miroslava Širokého zájem o obor řezník-uzenář každoročně klesá. „Ve druhém ročníku jich máme osm, ve třetím asi deset. Pokud to bude takto pokračovat, do pěti let obor budeme muset zavřít. Například v sousedním Karlovarském kraji už několik let obor řezník žádná škola nenabízí,“ konstatoval.

V Klatovech se loni a předloni obor řezník otevřít podařilo. „Letos se nám ale přihlásili pouze dva zájemci. Přitom děláme vše, abychom uchazeče nabrali. Školu prezentujeme třeba na tradiční zabijačce firmy Maso West na klatovském náměstí, jezdíme po základních školách,“ uvedl ředitel klatovské „zemědělky“ Vladislav Smolík.

AŽ ZE SEDLČAN

Jedním z těch, kteří si obor řezník na klatovské škole vybrali, je Tomáš Závrský ze třetího ročníku.

„Upřímně nevím, proč jsem si vybral zrovna řezníka. Ale jsem spokojen, baví mě to,“ řekl Deníku budoucí řezník, který do Klatov jezdí až ze Sedlčan. „Klatovy byly asi nejblíže kromě Prahy, ale tam je draho,“ smál se. Jeho spolužák Václav Vaněček z Blatné měl volbu jasnou. „Máme to v rodině, děda je řezník, strýc také,“ vysvětlil.

Stejné problémy jako u řezníků mají školy u stavebních oborů. „Letos jsme neotevřeli jen zedníka, ostatní stavební obory ano. Ale třeba instalatéra se nám podařilo otevřít po třech letech. A to objíždíme základní školy od Vimperka po Tachov, děláme předváděcí akce, dny otevřených dveří, myslím, že pro získání zájemců děláme maximum,“ shrnul zástupce ředitele SOŠ a SOU Sušice Jaroslav Pavelec. Na SOŠ a SOU Horšovský Týn obor zedník pro čtyři žáky letos otevřeli, celkem jich mají dvanáct. „A jsme rádi, že máme aspoň ty, které máme. Zájem skutečně není vysoký,“ konstatovala ředitelka školy Miluše Fousová.

Josef Peksa v roce 1992.
V Austrálii farář Josef Peksa založil Šumavu