Ten, kdo věděl, že páteční půst nevydrží, mohl si k jídlu připravit rybu (ryba – symbol pro křesťanství, dříve se tímto symbolem prokazovali stoupenci Ježíše). Lidé, kteří rybu neměli si napekli náhražku ve stejném tvaru z bramborového nebo kynutého těsta. V době půstu bývala na stole zpravidla hustá polévka z toho, co dům dal. Například z kysaného zelí, špenátu, hrachu, zeleniny, brambor, či kmínu. V tento den také lidé věřili, že voda v řece nebo v potoku má na Velký pátek léčivou sílu, ale jen do chvíle, než se jí dotknou první paprsky slunce. Mytí za kuropění mělo děvčatům přinést nevídanou krásu.

Z receptů šumavské kuchařky Lucie Kohoutové vám přinášíme recepty, které si můžete udělat.

ŠPENÁTOVÉ ŘEZY S BRAMBOROVOU KAŠÍ

30 dkg mladého špenátu

2 žemle

3 vejce

mléko na žemle

3 lžíce másla

nasekaná petrželová nať (podle chuti, ale stačí 1 lžíce)

1 lžíce strouhanky

sůl

pepř

tuk a strouhanka na pekáček

Přebraný špenát spaříme horkou vodou, vymačkáme a nasekáme najemno. Žemle nakrájíme na malé kostičky, zmladíme mlékem a lehce vymačkáme. Smícháme se špenátem, přidáme nahřáté máslo, žloutky,  petrželku, ochutíme solí, pepřem a dobře promícháme. Lehce vmícháme sníh z bílků a lžíci strouhanky. Pečeme ve vymazaném a strouhankou vysypaném pekáči při 185 °C, dokud nákyp nezezlátne. Podáváme s bramborovou kaší.

CIBULAČKA

1,5 l vody

5 velkých cibulí

2 střední brambory

4 lžíce másla

4 polévkové lžíce hladké mouky

2 lžíce sladké smetany

sůl, pepř

Cibuli nakrájíme na plátky a restujeme do zlaté barvy. Zaprášíme hladkou moukou a chvilku restujeme. Zalijeme studenou vodou, osolíme a necháme 20 minut vařit. Polévku propasírujeme přes jemný cedník, vložíme na kostičky nakrájené brambory a vaříme do změknutí. Ke konci varu přidáme smetanu, dochutíme a už jen prohřejeme.

POLÉVKA Z TVRDÉHO CHLEBA

kousky tvrdého chleba (na 1 litr 3 krajíčky)

máslo

2 cibule

sůl

kmín

1 vajíčko

mletý pepř

1 dl mléka nebo smetany (stačí mléko, polévka je dost hustá a sytá)

nasekaná petrželka

Ve vodě rozvaříme chleba se solí a kmínem. Se solí opatrně, podle slanosti chleba. Až se chléb rozvaří, přepasírujeme přes sítko, přilijeme mléko a povaříme. Na másle usmažíme cibulku do zlatavé barvy, přidáme do polévky, zakvedláme vajíčko a chvilku dovaříme. Dochutíme a na talíři zdobíme petrželkou.

Pošlete nám fotografii a recept vašich jídel, které rádi děláte o Velikonocích. Zašlete na e-mail: servis.zapad@denik.cz

Zítra zveřejníme další recepty.

Zelená polévka.
RECEPTY NA VELIKONOCE: Velikonoční zelená polévka