Cizinec pod různými identitami žádal o vyplacení státních kompenzačních bonusů určených pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Podařilo se mu vylákat čtvrt milionu, o další statisíce korun ale již žádal neúspěšně.

Kriminalisté z Prahy na případech pracovali od letošního června na základě oznámení tamního finančního úřadu, a to několik měsíců. „V průběhu prověřování nashromáždili dostatek informací, které je přivedly na stopu konkrétní osoby žijící v malé obci na Rokycansku. V jednom z tamních rodinných domů byl koncem října v tu dobu ještě podezřelý muž zadržen. Ačkoli s policisty zpočátku nespolupracoval, pod tíhou důkazů a výsledků domovní prohlídky se k činům doznal,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský.

Podvodník z Rokycanska a jeho Ford Kuga, který si pořídil na falešné doklady a který policie zajistila.Zdroj: PČR

Lukáš Kroupa.
Vozíčkáři nechtějí čekat s nataženou rukou, dali se na podnikání

Cizincovo protiprávní jednání podle policie spočívalo v podvodném vylákání kompenzačních bonusů určených pro OSVČ. Tyto bonusy byly ovlivněny vládními opatřeními proti koronaviru. „Muž od června tohoto roku vystupoval pod falešnou identitou a o vyplacení bonusů žádal jménem čtyřiadvaceti konkrétních osob bez jejich vědomí, přičemž potřebné informace k nim si vyhledal ve veřejně dostupném obchodním rejstříku. Do žádostí uváděl bankovní účty, které si pro tyto případy sám vytvořil na falešný maďarský doklad totožnosti,“ uvedl Rybanský a doplnil, že vyplněné žádosti podvodník zasílal správci daně prostřednictvím například mailu, který také za tímto účelem založil. Tímto způsobem se mu podařilo z úřadu vylákat necelých čtvrt milionu, přičemž dalších skoro čtyři sta tisíc korun se vylákat pokusil. Díky kontrolním mechanismům mu však tato částka již vyplacena nebyla.

„Kriminalisté ve spolupráci s kolegy z Rokycan v rámci domovní prohlídky zajistili mimo jiné i vozidlo Ford Kuga, který si muž pořídil na falešné doklady,“ uzavřel policista.

Obviněnému hrozí za podvod až desetiletý trest odnětí svobody. A to není jeho jediný problém. Podle informací Deníku je vyšetřován pro jinou trestnou činnost policisty na Rokycansku, kde žije. Obvinění ale dosud nepadlo.