Nyní byl spíše pro ostudu, byla z něj už jen ruina. Skrývala ale poklad, který se při pracích našel. Šlo o schránku s písemnostmi.

Nálezy při demolici hotelu Otava v Sušici.Zdroj: Muzeum Šumavy

„Hotel Otava se snažilo město možná více než dvacet let získat do svého majetku. Naposledy tam byl internát učiliště, poté, co by v restituci vrácen, tak chátral a byla to ostuda města. Scházeli se tam narkomani a podobně. Komunikace s majiteli byla ale složitá, protože bylo spoustu vlastníků, někteří žili v zahraničí. Zhruba před dvěma lety se nám to ale podařilo dotáhnout do konce a objekt a přilehlé pozemky, kterých to také nebylo jednoduché, jsme získali do vlastnictví města. Hotel byl už ale zchátralý a jediná možnost byla jeho demolice,“ řekl starosta Sušice Petr Mottl.

Plánovanou demolici využili hasiči k několika tématickým cvičením od výbuchu plynu, k vyprošťování a podobně. Demolici tak v rámci cvičení provedli hasiči. Poté najela těžká hasičská technika, s kterou nácviky pokračovaly. Po opuštění areálu hasiči nastoupí odborná firma, která dokončí demolici a postará se o rozdělení materiálu a následnou likvidaci. Až bude pozemek vyklizený, nastane otázka, co s ním.Demolice hotelu Otava v Sušici.Zdroj: Deník / Daniela Loudová

„Jde o prostranství, které přiléhá k lesoparku Luh, tak uvidíme, co s tím. Myslím, že jde o dobrou rezervu pro rozvoj města. Určitě se bude o záměru diskutovat, ale není to nic, co by se řešilo teď,“ dodal starosta.

Ilustrační foto.
Šel na řidičku s tyčí

Jelikož šlo o starý objekt, Muzeum Šumavy stálo o to, aby byl zachráněn základní kámen z roku 1933 a k překvapení všech bylo nalezeno mnohem víc. „V letošním roce uplynulo přesně 85 let od chvíle, kdy Jan Fail a Karel Kotous koupili od Boženy Kunclové malou restauraci V Luhu, k níž přistavili nový, na tehdejší dobu velice moderní hotel, pojmenovaný Otava. Hotel měl v přízemí velký sál s jídelnou o rozloze 266 m, moderně vybavenou kuchyň a v 1. a 2. patře celkem 40 pokojů s koupelnami a balkony. V základu hotelu byl umístěn i tzv. základní kámen ze žuly s letopočtem 1933, tedy kámen, který je pamětníkem výstavby. Na konci záchranných prací byl nalezen nečekaný bonus v podobě pamětní schránky, která v něm byla ukrytá,“ uvedla ředitelka Muzea Šumavy Zdeňka Řezníčková.

Schránka ze silného pozinkovaného plechu o rozměrech 20,5 x 31 x 7,5 cm ukrývala řadu různých dokumentů. Mezi nimi například několik výtisků různých novin z období od září do listopadu 1933, korespondenční lístky, dopisy a pohlednice s pozdravy a objednávkami ubytování, různé reklamní a propagační materiály, obchodní korespondenci a několik drobných mincí. „Velmi cenné jsou i vložené fotografie zakladatelů hotelu Jana Faila a Karla Kotouse.

Nálezy při demolici hotelu Otava v Sušici.Zdroj: Muzeum Šumavy

Nejcennějším dokumentem je však ručně psaná zakladatelská listina, ozdobená zlatou iniciálou, kterou oba pánové sepsali a společně se svými manželkami také podepsali. Pamětní schránka byla uzavřena velmi pečlivě, a všechny dokumenty se tak dochovaly ve vynikajícím stavu bez jakéhokoliv poškození. Vyčištěný základní kámen hotelu OTAVA z roku 1933 je nyní umístěn na nádvoří sušického muzea a dokumenty nalezené v pamětní schránce budou od 6. prosince představeny v malé výstavce v prostorách muzea,“ dodala Řezníčková.

Jaroslav Hutka v Janovicích nad Úhlavou.
V Janovicích zazpíval Jaroslav Hutka