Sbírku rozšířily některé nové předměty a návštěvníci se mohou těšit například na novou komodu, pohárky z jabloneckého červeného skla, čajovou soupravu z vzácného anglického porcelánu, nebo nové prostírání.

Předmětů, které přibyly, je ale mnohem více. Některé do sbírky darovali návštěvníci, jiné se podařilo získat z depozitáře zámku Kynžvart. Většinou se jedná o původní předměty, které byly z Tachova po roce 1948 odvezeny právě do Kynžvartu. „Nejvíc předmětů se nám schází ze soukromých sbírek. Teď pracujeme na knihovně, kde vystavíme opravdové knižní poklady staré sto a více let. Ty nám věnovala paní Vobořilová ze Světců,“ řekl Deníku kastelán zámku Pavel Voltr a ukázal na hromadu převážně německy psaných knih, které zatím leží v jeho pracovně.

Ilustrační fotografie.
Nový sníh přinesl také dvě dopravní nehody

Kromě knih tu jsou k vidění další desítky exponátů, pro které kastelán zatím nenašel v zámeckých komnatách vhodné místo nebo není jejich vystavení zatím schváleno památkovým úřadem. „Předměty do sbírek dostáváme především od spokojených návštěvníků zámku. Místní už jsou na komediální nadání Pavla Voltra zvyklí, ti, kteří přijíždí z větší vzdálenosti jsou pak z jeho prohlídek nadšeni a jako poděkování nám často pošlou nějaký předmět, který vlastní po prapředcích,“ usmála se referentka zámku Petra Tikalová.

Zámecký okruh se pro návštěvníky otevře už prvního února, do té doby ale čeká jeho správce ještě hodně práce. Hned u prvního zastavení u vystavených trofejí se náš průvodce Pavel Voltr zastavil u hlavy divočáka a s úsměvem vyprávěl, jak si v jeho tlamě udělali pavouci hnízdo a jak pečlivě ji musel čistit, aby jeho velké bílé tesáky mohly strašit malé návštěvníky zámeckého okruhu. „Už od začátku ledna vysáváme, myje nádobí a čistíme sbírkové předměty,“ ukázal po chvíli v jídelně na naleštěné nádobí a přešel natáhnout hodiny, které také na dálku voněly leštěnkou. „Na Petře Tikalové bylo vyleštit nádobí a příbory ale také naaranžovat jeden z ubrusů, který zámku věnovala tachovská obyvatelka Dana Voláková,“ poukázal kastelán a doplnil, že nejsložitější prý bylo vyčistit lustr v obřadní síni, který se skládá z více než pěti set skleněných přívěsků.

Ilustrační foto.
Kapely podpořily útulek charitativním koncertem

V letošním roce by pak tachovský zámek měl opět získat o něco hezčí kabát. Schválené jsou investice na obnovu jeho dalších částí. „Zastupitelé na nás myslí při schvalování rozpočtu, za což jsme jim vděční. Letos se chystá oprava předního balkonu naproti kašně a především rekonstrukce zámecké brány směrem od náměstí. Těšíme se až zámek zase trošku víc prokoukne,“ uzavřel kastelán.
Kromě výše zmíněných rekonstrukcí město Tachov počítá také s výraznou revitalizací zámeckého zámku.