"To znamená, že simulujeme hraniční kontroly na všech bývalých hraničních přechodech," vysvětlil Stanislav Mraček z odboru cizinecké policie Krajského ředitelství Policie ČR v Plzni.

Kromě kontrol na hraničních přechodech se policejní hlídky pohybovaly rovněž po tzv. zelené hranici a na někdejším dálničním hraničním přechodu v Rozvadově bylo vybudováno registrační místo. "To se zřizuje v případě větší vlny migrantů k tomu, abychom tuto vlnu zvládli. Abychom je roztřídili, zjistili, kdo je třeba nemocný a podobně," dodal Mraček.

Do zatím nejrozsáhlejšího cvičení na toto téma od otevření hranic se zapojilo zhruba 250 lidí na jednu směnu. A protože cvičení se konalo od čtvrtečního rána a pokračovalo v pátek, celkově se na něm podílelo až dvanáct set lidí. Vedle policie se do akce zapojila armáda, hasiči, celní správa, zdravotnická záchranná služba, vězeňská služba a také policisté na německé straně. "V místě vybudovaného registračního místa zajišťovali odborné činnosti lékaři, sestry a záchranáři Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra ČR v celkovém počtu patnácti lidí," doplnil mluvčí policejního prezídia Jozef Bocán.

Pro prověření připravenosti všech složek bylo vytvořeno několik modelových situací. K jedné z největších patřil záchyt autobusu se čtyřmi desítkami migrantů. "Modelová situace spočívala v tom, že v autobusu cestovaly osoby, které neoprávněně vstoupily na území České republiky. Vozidlo bylo odkloněno z provozu a nasměrováno k registračnímu místu," uvedl dále jeden z velitelů cvičení. V registračním místě absolvovali migranti - jednalo se o figuranty z řad studentů, budoucích policistů - celý proces, kterým procházejí skuteční migranti. Od kontroly přes zdravotní prohlídku, evidenci až po konečné umístění do zařízení pro běžence.

Vše mělo pevný scénář, každý plnil svoje úkoly. Jeden z figurantů například pokašlával a byl proto separován, aby absolvoval vyšetření zda nemá nějaké infekční onemocnění. Další z figurantů pak měl v zavazadle nůž. "Dostali jsme kartičky, na kterých byly pokyny, co máme říkat, jak se máme chovat, včetně toho, jestli máme nějaké nemoci a podobně," řekl Deníku figurant Adam. Modelových situací bylo několik, například zadržení migrantů na zelené hranici, zjištění skupinky běženců pomocí termovize a podobně.

Z koncertu Václava Neckáře i ze zákulisí...
Bratři Neckářovi zpívali Ve stínu kolonád