To vše spolu s jistou dávkou odvahy zavedlo Dagmar Piklovou z Plané na myšlenku dopravit se doslova až na „konec světa“ a zapojit se do projektu záchrany pralesa. Na dalekou cestu se vydá už za tři týdny s několika přáteli ze svého okolí. Krom dobrodružství je na Sumatře čeká hlavně práce pro Středoevropana v nepředstavitelných podmínkách. Spát budou v chatrčích bez civilizačních technologií a za otevřenými okny mohou očekávat ranní budíček v podobě řevu gibonů.

Česko-indonéský projekt Green Life, do kterého se parta přátel z Plané zapojila, se věnuje ochraně dětného pralesa a ohrožených druhů zvířat.

Vše začalo při sledování přírodovědných dokumentů v televizi. „Zkontaktovala jsem se s člověkem, který je odsud, kousek od nás a přesto dělá takové věci, jako je záchrana deštných pralesů,“ říká Dagmar Piková. „To mne navnadilo. Našla jsem si stránky o dobrovolnické činnosti a zjistila, že na Sumatru můžeme jet pomáhat,“ dále popisuje s tím, že na začátku to ale bylo něco těžko uchopitelného a moc dalekého.

Slavnost předání symbolického šeku u Böttgerova památníků.
FOTOGALERIE: Na obnovu Böttgerova památníku přispěli i původní obyvatelé

I přes počáteční chvíle nejistoty se nakonec dala dohromady parta přátel z Plané. „Řekli jsme si, jdeme pomáhat na Sumatru,“ dále líčí a popisuje své představy, co na ostrově budou dělat: „Pracovní den je šestihodinový. Čistí se stezky, monitorují se zvířata, vyměňují se baterky do fotopastí, kdo má fyzičku, vydává se s tygřím komandem po stopách pytláků, to je ale dost nebezpečné…“

Nadšenci a ochránci přírody odlétají 28. května a návrat plánují o měsíc později. Tři týdny budou pod záštitou dobrovolnického programu pracovat a týden věnují jen pro sebe soukromým aktivitám. O tom, že jde vskutku o dobrovolnickou činnost, hovoří fakt, že veškeré náklady spojené s cestou i pobytem si dobrovolníci hradí sami.

Ilustrační foto.
Přípravná třída pomůže dětem připravit se na školu. Rodiče o ní ale zatím nemají moc zájem

Na cestu a dobrodružství se těší. „Nikdy jsem neletěla letadlem a vždy to pro mne bylo skoro nemožné, přesto poletím. Nejsem vegetarián a v dobrovolnickém táboře je veganská strava, i to vyzkouším. Na vše na co je člověk tady u nás zvyklý, tam není, vůbec nic…“

O dobrovolnickém programu na Sumatře vyprávěl už dříve záchranář ze záchranné stanice pro ohrožená zvířata Českého svazu ochránců přírody Vlašim, Stanislav Němec. „Ti dobrovolníci, kteří tam přijíždí, pomáhají zajišťovat chod kempu, který se nachází přímo v pralese. Pak tam funguje program Green patrol, který má za úkol chodit po stezkách, které dobrovolníci prosekávají, aby se tam dalo pohybovat, a pak v uvozovkách plašit pytláky. Vy jim nemůžete udělat nic, ale snažíte se jim, co nejvíc znepříjemnit život. Tím, že za nimi chodíte, mluvíte s nimi, fotíte je. Dalším úkolem je instalace fotopastí, díky kterým máme přehled, jaká zvířata se v tom národním parku pohybují. A právě vlajkovým zvířetem Sumatry je tygr sumatránský (také endemit).