„Jsou to pro mě malé soukromé olympijské hry, protože dostat takovou příležitost je něco neskutečného. Je to vrchol toho, zda děláme svoji práce dobře nebo ne, a to se tam ukáže. Byl to pro mě šok, když jsem se dozvěděl, že si vybrali mě. Je to pro mě velká výzva. Češi něco takového dělají poprvé, takže s tím nikdo nemá zkušenost,“ řekl Rendl.

Příprava prý nebyla vůbec jednoduchá. Na místo posílali osm palet surovin a pět palet se stroji a pomůckami. Chystat se začali už půl roku předem, ale poslední tři měsíce bylo práce nejvíce, aby se sbalilo vše a na nic se nezapomnělo.

CHLÉB KAREL

Základním pečivem tam bude chleba Karel, který tak pojmenoval sportovec Vavřinec Hradilek, který si společně se sušickým pekařem vyzkoušel také samotné jeho pečení. „Půjde o klasický náš chléb, vezu si s sebou ale i celozrnnou mouku, kdyby ji tam chtěli přidat, aby v něm měli i nějakou vlákninu. Jinak uděláme, co budeme umět a co kdo bude chtít,“ sdělil Rendl.

Olympijský chléb si s Karlem Rendlem zkoušel upéct i Vavřinec Hradilek.Zdroj: Štěpán Broža

Rozhodně to ale pro něj nebude žádná dovolená. Na všechnu práci tam budou jen dva a i přesto se tam těší. „Vůbec si to nedokážu organizačně představit. Pro nás to bude jednoznačně práce v noci, aby ráno bylo vše hotovo. Pokud budeme dělat i pro kuchyně a podobně, uvidíme až na místě,“ dodal Rendl, který do českého domu na olympiádě odlétá v sobotu.

Radost dělá úspěch sušického pekaře také tamnímu starostovi. „Je to úspěch. Doufám, že sušický chléb přispěje k tomu, že naši olympionici přivezou nějakou medaili. Fandím lidem místní, kteří se dokáží dotáhnout tak daleko. Pekařství Rendl je vyhlášené a je to skvělá reklama i pro naše město,“ řekl Mottl.

Záběry z areálu Ski&Bike Špičák
VIDEO: Sněhu je na Šumavě dost, užijí si všichni