Radnice referendem reaguje na mnoho let diskutovanou otázku chybějícího bazénu či venkovního koupaliště ve městě.

"Je mi přes čtyřicet a od té doby, co jsem začal chodit do školy vnímám, že se o bazénu hodně mluví. Zatím tu ale není a já jsem určitě pro výstavbu," vyjádřil se Michal Vokurka, který se zúčastnil středeční prezentace studie možné budoucí podoby bazénu. Té se, vzhledem k tomu, jak výrazně o bazénu lidé diskutují především na sociálních sítích, zúčastnilo pouhých třicet lidí. "Dost mě zarazila účast. A to ve špatném slova smyslu. Bazén je jedno z velmi diskutovaných témat, ovšem pouze na sociálních sítích. Což je docela škoda," napsala v diskusi k tématu na facebooku města Stříbra Lucie Rabadová. Ta byla dříve proti výstavbě. "Po prezentaci budu pro, aby se začalo s výstavbou bazénu. Jediné, na čem mi především záleželo bylo, aby se město kvůli tomu nezadlužilo," uvedla.

Kostelecké děti se prošly pohádkovým lesem.
Kostelecké děti se prošly pohádkovým lesem

Město má podle vedení o financování jasnou představu. "Samozřejmě vyzkoušíme i možnost získání dotace, ale pokud se bude bazén stavět, na financování si vezmeme úvěr," uvedl starosta Martin Záhoř. Podle představené studie by měl bazén stát bez DPH 153 milionů korun. K tomu je třeba počítat s infrastrukturou, jako jsou příjezdové komunikace, či parkoviště. Úvěr by podle starosty neměl přesáhnout 200 milionů. "Chceme to řešit tímto způsobem právě pro to, aby bylo možné pokračovat v dalších ať už rozjetých či plánovaných investičních akcích," vysvětlil starosta.

Na základě mnohých diskusí a požadavků obyvatel už město začalo hovořit před několika lety o letním koupališti. Dokonce založilo fond, kde na stavbu začalo spořit. Tam je v současnosti okolo 40 milionů korun. "V současné době jsme ale myšlenku letního koupaliště opustili. Náklady na jeho stavbu nejsou malé, ale využití je možné většinou jen tři měsíce v roce. Krytý bazén je sice finančně náročnější, ale je možné využívat ho celoročně," uvedl Záhoř.

Studie, se kterou se mohou občané seznámit i na radnici, počítá v bazénu s částí pro kondiční plavání, s rekreační zónou, saunovým centrem, brouzdalištěm, občerstvením. Objekt by měl být jednopodlažní s možností vybudovat v jeho sousedství venkovní bazén.