Momentálně se ve svém volném čase pacientům na oddělení následné péče věnuje šest dobrovolníků. Většinou si s nimi povídají, vypráví, čtou jim nebo společně něco jednoduchého vyrábí.

„Hlavním impulsem pro dobrovolníky je chuť pomáhat druhým. Často se na nás obrací po ztrátě blízkého člověka, o kterého pečovali, a svůj volný čas chtějí věnovat našim pacientům.

Dobrovolníky tato práce naplňuje a pacientům přináší radost a rozptýlení. Každého dalšího zájemce mezi námi rádi přivítáme,“ zhodnotila hlavní sestra Nemocnice Sušice a koordinátorka projektu Martina Kolářová.

Ilustrační foto.
Do Dolní Lhoty chtějí přivézt kousek Moravy

Prvním dobrovolníkem v sušické nemocnici byla Vlasta Faustová z Hrádku u Sušice. „Ráda trávím čas s lidmi, cítila jsem to jako své poslání, službu pro druhé. Čas strávený se starými nebo nemocnými lidmi mi otevírá oči, jak jsme jako lidé zranitelní a rychle se uzavíráme do sebe do své vlastní bolesti a samoty,“ uvedla Faustová, která se pacientům snaží naslouchat a povzbuzovat je.

„Jsou lidé, kteří nemohou mluvit, mluvím na ně a vidím, že jsou šťastní, když jim nabourám jejich dlouhý čas. Většinou se domluvíme očima nebo posunky,“ tvrdí. Pacienti ale prý pomáhají i jí.

„Mě samotnou tito lidé obohacují svým svědectvím a mnohdy těžkými zkouškami, kterými si prošli. Dávají mi sílu a vidím, jak mě potřebují a čekají na moji návštěvu.“

GDPR. Ilustrační foto.
Jména kvůli GDPR začerňují

Dobrovolnické centrum fungovalo v nemocnici poprvé před 13 lety, poté zaniklo. Už tehdy tam chodila pomáhat rodačka ze Sušice Miroslava Marková. Na oddělení následné péče se vrátila v únoru. Pacienty navštěvuje hlavně o víkendech. Nejvíce je baví kvízy a hry, se kterými cvičí paměť. „Pacienti mají v týdnu různé aktivity, o víkendu je na oddělení větší klid,“ uvedl Marková.

„Mám velkou radost, když na mě pacienti již čekají a poznávají mě. Až jednou budu ležet také na takovém oddělení, budu ráda, když za mnou někdo přijde a udělá si na mě čas,“ usmívá se.
Všichni dobrovolníci jsou zatím ženy. O tom, že by začal v nemocnici pomáhat, ale uvažuje i Martin Kramer ze Sušice. „V nemocnici mi několikrát výrazně pomohli a já to chci zdejším zaměstnancům vrátit. Navíc mě pomáhat lidem baví,“ řekl Kramer. 

Start závodu provedl  Emil Kintzl (na snímku s pistolí zády), mnohonásobný účastník sušického Běhu podél Otavy a legenda sportovního a kulturního života na Šumavě.
Radim Čada ovládl Běh podél Otavy