Paní Márie Zemenová žije už více než tři roky v Domově pro seniory Panorama v Tachově. Neuvěřitelné sté narozeniny oslavila se svými blízkými v kruhu své rodiny už v sobotu 18. listopadu. Tento den před sto lety se totiž oslavenkyně narodila. A protože se jedná o mimořádnou záležitost, zaměstnanci domova pro seniory se rozhodli paní Zemenové uspořádat velkou oslavu.

„Všichni obyvatelé domova chtěli paní Zemenové poblahopřát. Uspořádali jsme proto oslavu, kam jsme pozvali všechny gratulanty, zástupce města i sociální správy,“ řekla Tachovskému deníku vedoucí Domova pro seniory Eva Kalabisová. Doplnila, že oslavenkyně je skromná a žádnou oslavu si ani nepřála.

Přesto se nakonec pracovnicím domova podařilo paní Zemenovou přemluvit k návštěvě společenské místnosti, kde na ni už všichni čekali.

„Jsem moc překvapená, co všechno tady pro mě přichystali. Moc bych chtěla všem poděkovat, udělali jste mi velkou radost,“ řekla s dojetím v hlase Márie Zemenová.

Mezi gratulanty nechyběli tachovský starosta Jiří Struček, oba místostarostové, zástupců Správy sociálního zabezpečení a sboru pro občanské záležitosti. Od každého oslavenkyně dostala malý dárek s velkou gratulací a nechyběl ani osobní dopis od ministryně Marksové a nový důchodový vyměřovací základ. „Paní Zemenové k jejím neuvěřitelným stým narozeninám moc blahopřejeme a máme pro oslavenkyni příjemný dárek. Lidé nad sto let získávají o dva tisíce korun vyšší důchod,“ vysvětlila vedoucí Správy sociálního zabezpečení.

„Dožít se ve fyzické pohodě takového věku je přáním snad všech. V současné době neznám v Tachově nikoho, kdo by dosáhl vyššího věku. Oslavenkyni přeji hodně zdraví a budeme se těšit na oslavu sto prvních narozenin příští rok,“ uvedl starosta Jiří Struček.

Oslavenkyně na přichystané oslavě pobyla jen krátce a při odchodu do svého pokoje se s gratulanty podělila o recept na dlouhověkost. „Myslím, že za to určitě mohou dobré geny. Jsem věřící a věřím, že mi Bůh nadělil dlouhý život,“ usmála se Márie Zemenová.