„Slavnostní vernisáží nejenom otevíráme výstavu samotnou, ale také další kapitolu bohaté historie státního zámku Červené Poříčí, jehož počátek nalézáme hluboko ve 14. století. Po pohnutém 20. století ho v jeho závěru převzal Národní památkový ústav, který zámek postupně opravuje. Zpřístupněním prostor předzámčí však práce nekončí. Blíží se obnova a zpřístupnění glorietu, barokní oranžerie a drobných staveb v zahradě,“ řekl ministr kultury Martin Baxa, který se vernisáže zúčastnil. Jako dárek od kastelána Marcela Čermáka převzal dřevěného motýlka, kterého si hned nasadil.

Práce na zámku skončily po třech letech. „Věřím, že Červené Poříčí, které je unikátní památkou saské renesance, bude letos vyhledávaným turistickým cílem,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Opraveno 15 místností

Dotace Ministerstva kultury České republiky činila na dokončené práce 30,3 milionu Kč. Kromě statického zajištění objektu byla obnovena i fasáda do podoby z 2. poloviny 19. stol. včetně vstupního portálu s barokní kamenosochařskou výzdobou a průjezdu. Obnovy se dočkalo i patnáct místností v prvním patře, které budou sloužit pro výstavní a depozitární účely. Jejich interiéry získaly historickou podobu s šablonovou malířskou výzdobou, dřevěnými podlahami či dřevěnými profilovanými dveřmi. Součástí akce byla také obnova části ohradní zdi, která lemuje příjezdovou cestu k areálu, a to včetně kopie kované brány, které se navrátil důstojný vzhled z 2. poloviny 18. století.

Ilustrační fotografie.
Starosta měl napadnout na úřadě muže, ten ale tvrdí, že napadeným je on

Unikátní předměty

Nyní opravené předzámčí má zajímavou minulost. V 19. století byly v patře provozní místnosti, písárny a čeledínské pokoje. Za socialismu tam sídlila lesní správa a prostory sloužily jako kanceláře nebo byty zaměstnanců. "Nyní je v devíti místnostech výstava Děti ze zlaté kolébky, která se věnuje ranému dětství a výchově mladých šlechticů v 19. století. Každá místnost se zaměřuje na jedno klíčové téma, například těhotenství a porod, dětskou módu nebo výchovu a volný čas dětí. Výstavou se také prolíná osobnost Napoleonova syna Orlíka, který se narodil v roce 1811 a zámek v Červeném Poříčí byl jeho majetkem. Návštěvníci uvidí i kopii dopisu, ve kterém Bonaparte píše svému habsburskému tchánovi šťastnou novinu o narození Orlíka," sdělila kurátorka výstavy.

Mezi předměty, které jsou z valné většiny zapůjčeny ze sbírek hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu, nechybí kočárky, houpačky, hračky nebo třeba originální přebalovací pult s dobovými textiliemi. Jde o výstavu, která bude dle kurátory obměňována.

Nová expozice je pro návštěvníky otevřena od 2. dubna. Prohlídky jsou volné, bez průvodce.