„Plně si uvědomujeme současnou situaci v ČR. Vedení obcí vnímá složitosti energetických dopadů v ČR, realitu válečných bojů na Ukrajině a její důsledky na dodávky zemního plynu a ropy. Chápeme nutnost chodu jaderných elektráren. Přesto musíme dát najevo, že státní instituce, především Ministerstvo průmyslu a obchodu a SÚRAO, naprosto přehlíží desetitisíce našich občanů při konečném řešení, jak trvale odkládat vyhořelé palivo. Pracovníci ministerstva dopady bagatelizují. Ale v dotčených místech žijí naši lidé a chtějí své obce plnohodnotně předat dalším generacím,“ uvedl za bojující obce Petr Klásek.

Tříletý Románek z Měčína byl zavražděn před 16 lety. Jeho pohřeb byl tehdy plný emocí. Chlapcovi rodiče se ze zámečku, který je dnes už opuštěný, odstěhovali do "domu hrůzy" v nedalekých Radkovících, ale ani tam už nebydlí.
Dítě zemřelo krutou smrtí. Vrah uniká spravedlnosti už 16 let

V polovině ledna předložil ministr Jozef Síkela návrh zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu. Stále však v návrhu chybí zapracování našich připomínek o větším posílení práv samospráv a celková komplexnost celého procesu. Obce tak nechaly vypracovat pozměňovací návrh zákona a požadují doplnit bod: „Souhlasné vyjádření dotčené obce je nezbytnou podmínkou pro určení umístění hlubinného úložiště na území dotčené obce.“

„Odmítáme tvrzení ministerstva, že právo veta obcí by znemožnilo uskutečnění veřejného zájmu. Příkladem mohou být skandinávské země, kde jsou s přípravou hlubinného úložiště nejdále, a kde toto pravidlo je používáno a došlo k vzájemné partnerské dohodě mezi státem a samosprávami. Ne, jako nátlakový a direktivní přístup českých vládních úřadů,“ řekl Klásek.

Stav ve Svrčovci v sobotu odpoledne.
OBRAZEM: Úhlava dosáhla třetího stupně, rozlila se na luka u Dolan

Obce bojují již od roku 2003. Po vládním jednostranném rozhodnutí od roku 2021 jde již o 10 obcí a jejich 31 sídel, včetně Horažďovic, celkem cca 10 000 lidí.

Každý rok se koná několik protestních akcí. Tentokrát byl start v Olšanech a cíl v Horažďovicích. Po přivítání starostou a podání aktuálních informací postupně startovaly skupiny motorkářů, cyklistů a do dvou směrů i štafety běžců. Při štafetovém běhu 315 běžců postupně v 54 skupinách uběhlo před 40 kilometrů, v trasách přes 18 vesnic, což znázornilo obvod ohroženého území.

Judita Vyskočilová se psem Samuelem, s nímž stráží vězně v Plzni na Borech.
Se psy hledala zasypané, utonulé, drogy i schované mobily. Teď stráží vězně

Starostové veřejně vyslovili poděkování za podporu jejich požadavků na vládu vedení Plzeňského kraje. „Jsme rádi za podporu zastupitelstva a rady kraje. Ta byla projednána na oficiálních jednáních. Poděkování všem zastupitelům kraje, kteří jsou s našimi lidmi. Je to pro nás velice důležité. Ministerstvo chystá zásah do území, které je vyhlášeno jako přírodní park Horažďovická pahorkatina. Jsme velice napjati, jak se celá situace bude vyvíjet. Nyní je velký tlak na urychlení celého procesu. Stát připravuje další jaderné reaktory a tím se zvyšuje množství jaderného odpadu. Nynější spěch s výběrem místa nemůže být na úkor budoucí bezpečnosti,“ uzavřel Klásek.